Održano edukativno predavanje za učenike OŠ „Hašim Spahić“ na temu „Droga, Alkohol i mladi…imam pravo znati?“

U kino sali Ilijaš ovog četvrtka održano je edukativno predavanje za učenike devetih razreda OŠ „Hašim Spahić“ na temu „Droga, Alkohol i mladi…imam pravo znati?“. Inicijativu za ovu vrstu predavanja pokrenula je JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a nakon saglasnosti Ministarstva zdravstva i Ministarstva za odgoj i obrazovanje, pokrenuta je serija edukativnih predavanja za učenike osnovnih škola na području Kantona Sarajevu.

Predavanje je održala prim.dr.med. Seniha Čelik koja je kazala da je projektom obuhvaćeno devet aktuelnih tema poput psihoaktivnih droga, nasilja u porodici, zarazne bolesti, ishrana, faktori rizika za zdravlje, duhan, nargila i slično.

„Obuhvaćene su aktuelne teme i drago mi je što je OŠ „Hašim Spahić“ prihvatila svih devet tema. Nadam se da su djeca čula nešto novo vezano o psihoaktivnim drogama, alkoholu i mladima. Govorili smo o rizičnim faktorima, diskutovali s mladima zašto mladi piju i čuli njihova mišljenja u vezi s tim. Pošto se mi bavimo promocijom zdravlja i prevencijom bolesti, primarno nam je cilj da putem škola držimo ovakve vrste predavanja i da to pređe u kontinuitet. Naravno, prvo mjesto gdje bi djeca trebala da dobivaju informacije i odgoj je porodica, a sljedeća stepenica je škola. Dakle, djeca bi trebala imati školu kao drugu stepenicu gdje će dobiti znanje i izgraditi stavove kako bi njihova iskustva bila pozitivna i kako ne bi došlo do upotrebe pishoaktivnih droga“, kazala je prim.dr.med. Čelik.

Prethodni članakPočela isplata oktobarskih naknada po osnovu zaštite porodica sa djecom
Naredni članakModerne svlačionice Gradskog stadiona Ilijaš, motiv za bolje rezultate NK Ilijaš