VIJESTI

OHR objavio kompletnu odluku: Osniva se Odjel za istraživanje genocida, činit će ga deset stručnjaka

Ured visokog predstavnika na svojoj službenoj stranici objavio je odluku kojom je donio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o Memorijalnom centru Srebrenica.

Novim izmjenama osniva se Odjel za istraživanje genocida i za edukaciju o genocidu s ciljem podizanja svijesti o značaju sprječavanja genocida, mržnje i predrasuda prema bilo kojoj grupi osoba, kao i za savjetovanje Upravnog odbora Memorijalnog centra o radu Memorijalnog centra.

Upravni odbor imenuje do 10 domaćih ili stranih stručnjaka na mandat u trajanju od pet godina, uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Svaki član Upravnog odbora i Savjetodavne radne grupe te Direktor memorijalnog centra mogu Upravnom odboru predložiti jednog ili više stručnih kandidata.

Članovi Odjela će biti renomirani stručnjaci iz oblasti historije, političkih nauka, prava i drugih naučnih oblasti od značaja za obavljanje takvog posla.

Odlukom OHR-a Memorijalni centar će moći imenovati vanjske akademske stručnjake, na period od četiri godine, za savjetovanje u vezi s pitanjima koja spadaju u mandat Memorijalnog centra.

Također, Upravi odbor Memorijalnog centra moći će regulisati svojim Statutom i osnovati Počasni odbor koji će činiti istaknuti pojedinci koji mogu doprinijeti Memorijalnom centru u promicanju svijesti o aktivnostima Memorijalnog centra i koji mogu pomoći u prikupljanju sredstava potrebnih za pružanje podrške radu Memorijalnog centra.

Osim toga, odlukom je postupak nabavke (kupovina) artefakata za značaj za Memorijalni centar neće se primjenjivati Zakon o javnim nabavkama.

U vezi s tim artefaktima, Upravni odbor donosi Pravilnik o postupku nabavke kojim se uređuje način procjene vrijednosti artefakata, ocjena njihove relevantnosti za Memorijalni centar i postupak njihove nabavke.

klix.ba

Povezane objave

Back to top button