Općina Ilijaš aktivirala mobilnu aplikaciju eCitizen

U cilju što veće transparentnosti loklane samouprave i uključivanja građana u rješavanje problema u lokalnoj zajednici Općina Ilijaš je aktivirala mobilnu aplikaciju eCitizen.

Primarna svrha eCitizen mobilne aplikacije jeste omogućavanje jednostavne i transparentne komunikacije građana i lokalne uprave. Aplikacija građanima omogućava slanje žalbe ili upita lokalnoj upravi u svega 5 klikova nakon čega dobiju odgovor uprave u roku od 48 sati. Pored toga, eCitizen mobilna aplikacija ima za cilj i obavještavanje javnosti u nepredviđenim i vanrednim situacijama, poput prekida usluga i servisnih informacija.

Mobilna aplikacija je prilagođena za Android i IOS, te se može preuzeti putem stranica Google Play i App Store.

Ovo softversko rješenje je dostupno i kao online platforma na adresi www.ecitizen.ba. Na online platformi aktivni su i moduli za komunikaciju građana sa vijećnicima, modul za javne rasprave, modul za pripremu sjednica vijeća i slično. Dodatne mogućnosti će biti dostupne samo na online platformi.

Aplikacija je kreirana u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG2) koji finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Prethodni članakStanko Ivanić dobitnik povelje za odbranu domovine
Naredni članakSlučaj Čemerno: Najkraće svjedočenje do sada