Općina Ilijaš nastavlja podržavati SOS Dječija sela u BiH

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Mešić sastali su se sa nacionalnim direktorom SOS Dječijih sela u BiH Malikom Garibijom. Sastanaku su prisustvovali i pomoćnik općinskog načelnika u Službi za opću upravu, boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić i nacionalna koordinatorica za zagovaranje SOS Dječija sela Melika Šahinović.

U SOS Dječijim selima u BiH su smještena djeca bez roditeljskog staranja iz cijele BiH. Najveći broj djece dolazi iz Kantona Sarajevo. Trenutno je ukupno 58 djece iz Kantona Sarajevo, dok je iz općine Ilijaš trenutno zbrinuto ukupno 17 djece za koje je osiguran porodični oblik brige uz SOS mame/SOS roditelje. Najmlađe dijete ima šest, a najstarije 18 godina. Većina djece je primljena na brigu u ranoj dobi, najstariji korisnici su na brizi u prosjeku već 13 godina. Troje djece žive u SOS integrisanim porodicama u zajednici, dok najstariji korisnik živi u Kući za mlade. Ostala djeca, ukupno 13, žive u SOS porodicama u SOS Dječijem selu u Sarajevu.

U cilju pružanja što bolje kvalitetne brige za djecu i mlade bez roditeljskog staranja SOS Dječija sela BiH nastavljaju jačati saradnju sa partnerima. Jedan takav partner je i Općina Ilijaš.

“Koristim priliku da se zahvalim nacionalnom direktoru i njegovoj saradnici koji su danas ovdje u Općini Ilijaš. Općina i SOS Dječija sela prošle godine su uspostavili kvalitetnu saradnju. Želim da tu saradnju nastavimo i da budemo aktivni partneri. Veliki broj djece sa područja općine Ilijaš je prošao ili prolazi kroz programe SOS Dječijih sela. Trenutno se nalazimo u periodu planiranja budžeta za narednu godinu i želimo definisati naše učešće u podršci za narednu godinu”, rekao je načelnik Fazlić.

“SOS Dječija sela uspostavili su jako dobru saradnju sa Općinom Ilijaš, koja se nastavlja i ove godine na naše zadovoljstvo. Vjerujem da je naša saradnja prije svega u korist djece bez roditeljskog staranja, u korist porodica sa djecom u riziku i u korist mladih koji su u riziku. Iskreno se nadamo da će SOS Dječija sela zajedno sa našim lokalnim partnerom, Općinom Ilijaš jačati zajednicu i osnaživati cijele porodice, i zbog toga smo im istinski zahvalni”, kazao je nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH Malik Garibija.

Više informacija o načinima kako podržati rad organizacije možete saznati na web stranici www.sos-ds.ba.

Prethodni članakIsplata penzija za oktobar počinje danas
Naredni članakUručene Potvrde Pasoš kompetencija za mlade