MAGAZIN

Općina Ilijaš odnijela pobjedu u kategoriji Lider u podršci razvoja potencijala mladih

Općina Ilijaš pozitivan je primjer lokalne zajednice, koja kreira i provodi politike koje pružaju podršku mladim ljudima i ulažu u razvoj zajednica u kojim mlada osoba može živjeti, napredovati i biti odgovoran/na građanka bh. društva.

I dok svi pričaju o negativnim trendovima odlaska mladih, nemaru vlasti i pasivnosti građana, Vijeće mladih FBiH, Omladinski savjet Republike Srpske i Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, odlučili su odati priznanja jedinicama lokalnih samouprava za ukupan doprinos na unapređenju položaja mladih u Bosni i Hercegovini.

Priznanja su dodijeljena za postignuća u 2019. godini i to za pet lokanih zajednica:

  1. Tuzla– Lider u oblasti podrške omladinskom aktivizmu i organizovanju mladih
  2. Brčko– Lider u oblasti obezbjeđivanja prostora za mlade i rad sa mladima
  3. Laktaši– Lider u oblasti lokalnih politika za mlade
  4. Ilijaš– Lider u podršci razvoja potencijala mladih
  5. Općina Centar Sarajevo– Lider u oblasti zapošljavanja mladih

Krovna tijela mladih u Bosni i Hercegovini za dodjelu priznanja lokalnim zajednicama raspisala su javni poziv za sve lokalne zajednice u BiH koje su u proteklom period realizovale aktivnosti i programe podrške za mlade. Priznanja su dodijeljena u okviru inicijative za poboljšanje položaja mladih “Fakat je vakat za mlade” koju zajednički realizuju sva tri krovna tijela mladih u BiH.

“Općina Ilijaš uputila je dvije prijave na Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja jedinicama lokalne samouprave za unaprijeđenje položaja mladih u BiH i to Lider u oblasti podrške omladinskom aktivizmu i organizovanju mladih te Lider u podršci razvoja potencijala mladih. Na naše veliko zadovoljstvo, ispunili smo sve zadane kriterije te postali Lideri u podršci razvoja potrencijala mladih na nivou Bosne i Hercegovine. Protkelih godina, vrijedno smo radili kako bismo mladima u Ilijašu omogućili potrebnu podršku u ličnom i profesionalnom razvoju što pokazuje i ovo izuzetno priznanje”, istaka je Službenica za mlade Općine Ilijaš Enisa Mešetović.

“Fakat je vakat za mlade” inicijativa je koju je Vijeće mladih FBiH pokrenulo u saradnji sa drugim krovnim tijelima s ciljem kreiranja boljih uslova ua život mladih u BiH, jačanja njihovih prava, intenziviranja saradnje struktura vijeća mladih te osnaživanja omladinskog sektora. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

Povezane objave

Back to top button