Općina Ilijaš potpisnica platforme “Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu”

U Kulturnom centru Srebrenica danas je održana konferencija  “Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu” koju je organizirao Memorijalni centar Srebrenica Potočari. Ovom prilikom su predstavljeni i rezultati rada Memorijalnog centra u protekle dvije godine.

Po završetku konferencije,  u Memorijalnom centru Potočari svečano je otvorena upravna zgrada ovoga Centra te  potpisana platforma “Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu”.

Platformu je u prostorijama Memorijalnog centra, uz ostale zvaničnike,  potpisao i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Načelnik Fazlić je, tim povodom,  u izjavi za Radio Ilijaš izrazio podršku Memorijalnom centru te istaknuo:

I čast je i obaveza biti danas ovdje u Potočarima i biti potpisnik ove Platforme. To nije samo simbolički čin, već i potvrda naše suštinske opredijeljenosti.  Mi kao društvo imamo zadaću podržati i pomoći ovaj Memorijalni centar,  kako moralno tako i materijalno. On je samo središte naše kulture sjećanja. Njegujući tu kulturu mi ne dopuštamo da se genocid zaboravi, ali i činimo da se više ne ponovi. Kao načelnik Općine Ilijaš s ponosom ističem da mi evo već više  godina iz općinskog budžeta izdvajamo određena sredstva za podršku ovoj ustanovi i njenim aktivnostima, na godišnjem nivou.  Činimo to u granicama svojih mogućnosti, a na temelju naše  opredijeljenosti i posvećenosti epohalno važnom projektu kakav je Memorijalni centar u Potočarima. Naravno,  nastojimo pružiti podršku i drugim važnim projektima koji se realiziraju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, poput projekata MSF EMMAUS.“

Fazlić je naglasio kako u svim ovim aktivnostima ima punu podršku Općinskog vijeća, odnosno općinskih vijećnika te dodao:

 „Nadam se da ćemo i u narednom periodu nastaviti pratiti i pomagati rad  Memorijalnog centra u Potočarima, posmatrajući to  ne samo kao dug prema našoj prošlosti i žrtvama genocida,  već i kao zalog za našu budućnost i naraštaje koji dolaze.“

Prethodni članakDraškić i ostali: Pozivi komšijama da izađu iz skloništa nakon napada
Naredni članakObavještenje iz Općinske izborne komisije