ILIJAŠVIJESTI

Općina nastavlja ulaganje u obrazovanje: 16.000 KM za područno odjeljenje JU “Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo”

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ugostio je u svom kabinetu novoimenovanog direktora JU “Osnovna muziča i baletska škola Novo Sarajevo” Amira Muharemovića i prethodnu direktoricu Lamiju Šošić. Povod susreta bio je potpisivanje Sporazuma o namjenskom korištenju sredstava iz budžeta Općine Ilijaš za 2024. godinu u vrijednosti od 16.000 KM. Riječ je o sredstvima od 14.000 KM koja će biti doznačena za sufinansiranje režijskih troškova (grijanje, struja, voda i održavanje zajedničkih dijelova zgrade) i 2.000 KM za poboljšanje uslova rada u nastavnom procesu područnog odjeljenja u Ilijašu.

Općinski načelnik je čestitao menadžementu škole, nastavnicima i učenicima na uspješnim rezultatima ostvarenim na domaćim i međunarodnim takmičenjima i dodao:”Ulaganje u kvalitetno obrazovanje i usmjeravanje djece i mladih u umjetnost i kulturu ulaganje je u budućnost. Od osnivanja pa sve do danas, Općina Ilijaš kontunirano pruža podršku radu odjeljenja muzičke škole u Ilijašu i to će sigurno nastaviti i u bućnosti.”

Sastanku je prisustvovala i pomoćnica načelnika u Službi za društevne djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić. “JU “Osnovna muziča i baletske škola Novo Sarajevo” je u saradnji sa Općinom Ilijaš osnovala područno odjeljenje u Ilijašu 2005. godine. Trenutno područno odjeljenje pohađa 60 učenika i učenica, a u školskoj 2022/23. godini započeo sa radom odsjek za violinu. Općina od 2019. godine izdvaja direktna sredstva za područno odjeljenje. Instrumenti su nabavljeni 2005. godine i potrebno je izvršiti nabavku novih”, kazala je Zagorac – Jozić.

Direktor JU “Osnovna muziča i baletska škola Novo Sarajevo” i dugogodišnji profesor gitare u PO Ilijaš Amir Muharemović je istakao posebnost ovog odjeljenja i uspjehe učenika na svim domaćim i međunarodnim takmičenjma. “Podrška koju pruža Općina Ilijaš je kontinuirana i znači nam mnogo. Naši učenici ostvaruju izuzetne rezultate u radu i izuzetno smo ponosni na njih. Svake godine učenici iz PO učestvuju na mnogobrojnim takmičenjima i ostvaruju dobre rezultate. Važno je naglasiti da smo načelnik i ja dogovorili zajednički nastup prema resornoj ministrici i zahtjevom da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje finansira tekuće troškove Odjeljenja u Ilijašu. Također, ozbiljno razmišljamo o uvođenju novog odsjeka za duvačke instrumente u odjeljenju Ilijaš”, rekao je direktor Muharemović.

Povezane objave

Back to top button