VIJESTI

Općina Vogošća zvanično proglašena područjem bez mina

Povodom proglašenja područja općine Vogošća bez mina, a u okviru projekta Sarajevo bez mina, danas je u prostorijama ove lokalne zajednice upriličen prijem za donatore i institucije koje su pružale podršku u deminiranju proteklih godina. Prezentiran je kratki film koji prikazuje aktivnosti koje su provođene na deminiranju područja općine Vogošća od završetka agresije do septembra 2021. godine kada su i okončane aktivnosti na deminiranju.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić zahvalio je u ime lokalne zajednice na pomoći koja je pružena.

– Općina Vogošća je bila na udarnom pravcu agresora. Činjenica je da smo, nakon 26 godina svega što se ovdje dešavalo, konačno došli u situaciju da je naša lokalna zajednica postala prostor na kojem nema mina – naglasio je Smajić.

Pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović je istakao da je predanost i posvećenost poslu zaposlenika Općine Vogošća rezultirala današnjom svečanošću.

– Vogošća je jedna od rijetkih općina u Federaciji koja je oslobođena opasnosti od mina. Sretni smo i zadovoljni što smo bili dio ove priče. Naglasio bih da građani općine Vogošća moraju bit i svjesni da i dalje ostaje problem opasnosti od neeksplodiranih ubojnih sredstava, a Federalna uprava civilne zaštite je institucija koja se bavi rješavanjem tih pitanja – kazao je Kadribegović.

Na današnjem prijemu su uručene zahvalnice za donatore, institucije i kompanije koje su pomagale u pripremi, realizaciji ili su direktno finansirali projekte, a to su: Centar za uklanjanje mina u BiH – BH MAC, Oružane snage BiH, Federalna uprava civilne zaštite, Međunarodni fond za deminiranje – ITF, Centar za obuku pasa u BiH – MDDC, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Savezne Republike Njemačke, Ambasada Austrije, Ambasada Kraljevine Belgije, Ambasada Republike Češke, Ambasada Kraljevine Norveške, Ambasada Švicarske, UNDP BiH, Norveška narodna pomoć – NPA, saopćeno je iz Općine Vogošća.

FENA

Povezane objave

Back to top button