Počela je  izgradnja dječijeg igrališta u  MZ Ilijaš grad u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.
Građani mjesne zajednice Ilijaš grad su na Forumu građana, održanog na temu “Šta nedostaje vašoj mjesnoj zajednici” kao prioritetan projekat odabrali izgradnju dječijeg igrališta.
Općina Ilijaš je izradila projektnu dokumentaciju za izgradnju igrališta potom izdala neophodne dozvole, a Savjet mjesne zajednice Ilijaš grad je bio uključen u niz edukacija i treninga u organizaciji UNDP-a te ispunio sve kriterije zadane projektom.
Riječ je o izgradnji dječijeg igrališta u vrijednosti cca. 30.000,00 KM od čega je UNDP-a obezbijedio 17.000,00 KM, a Općina Ilijaš 13.000,00 KM. Izvođač radova je firma “SELA” d.o.o. Sarajevo.
Park je smješten u užem, urbanom jezgru grada u neposrednoj blizini JU OŠ “Hašim Spahić”, JU Djeca Sarajeva i Udruženja “Budi mi drug”, tako da će djeca, polaznici ovih ustanova imati priliku organizovati razne nastavne i vannastavne aktivnosti u parku.
Ovim projektom MZ Ilijaš grad u saradnji sa Općinom Ilijaš nastoji poboljšati uslove za odrastanje djece i doprinijeti njihovom kvalitetnijem socijalnom životu. Ulaganje u rani dječiji rast i razvoj je najbolja investicija koju društvo može osigurati.
Partner u Projektu MZ Ilijaš grad je Udruženje roditelja djece ometene u psiho-fizičkom razvoju “Budi mi drug” Ilijaš, koji će programom hipoterapije i motoričkih sposobnosti provesti program za djecu sa posebnim potrebama koji su članovi ovog Udruženja.
Podsjetimo,  šest mjesnih zajednica s područja općine Ilijaš je uključeno u ovaj projekat, a njegov cilj je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.

 

Share.

Comments are closed.