VIJESTI

Počela „Škola planinarstva” za oko 4.100 osnovaca

Oko 4.100 učenika sedmih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo iznova uživa u čarima olimpijskih planina Bjelašnice, Trebevića i Igmana.

Dočeku i ispraćaju učenika na treći pohod u okviru “Škole planinarstva” prisustvovale su danas i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović.

„Škola planinarstva“ je specifičan oblik nastave iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj koji pohađaju učenici sedmih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, a organizira se i realizira u toku nastavne godine na uređenim planinarskim izletištima i stazama, te objektima u Kantonu Sarajevo, gdje su osigurani optimalni uvjeti za rad.

Osnovni cilj „Škole planinarstva“ je da učenici borave u prirodi i prođu osnovni program izletničkog planinarenja, steknu znanja, vještine, kao i motivaciju za ovaj vid aktivnosti, a koji je izvrstan alat u odgoju, obrazovanju i očuvanju zdravlja.

“Važno je da učenici razvijaju ljubav prema prirodi i svijesti o očuvanju okoliša. Ovo je sjajna prilika za usvajanje nastavnih sadržaja na potpuno drugačiji način, te provjeravanje znanja i iskustava stečenih kroz primjenu u stvarnoj životnoj sredini”, istakla je ministrica Hota-Muminović, ovom prilikom.

Sredstva za „Školu planinarstva“ osigurana su u Budžetu Kantona Sarajevo, a podršku realizaciji projekta pružaju Planinarski savez FBiH, Gorska služba spašavanja KS – stanica Sarajevo, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, kao i nastavnici koji dolaze u pratnji učenika, saopćeno je iz Službe za press i protokol KS.

Povezane objave

Back to top button