“Pokretna biblioteka” danas donijela radost učenicima PŠ “Gajevi”

Novi projekat Gradske biblioteke Ilijaš „Pokretna biblioteka“ počeo je jučer (23.10.2023.) kada su bibliotekar Semir Spahić, direktorica OŠ “Srednje” Dženita Čehajić – Kulo i bibliotekarka škole Maša Alić – Hodžić posjetili PŠ “Dragoradi”.

Danas je realizovana posjeta PŠ „Gajevi“. Bibliotekar Spahić je na početku druženja učenike upoznao sa radom biblioteke, nakon toga im je poklonio knjigu „Tu, gdje se rodih ” zbirku radova učenika ilijaških osnovnih škola. Djeca su bila jako uzbuđena i jedva su čekali da se učlane u biblioteku. Dobili su članske kartice, te su sebi od ponuđenih knjiga izabrali bar po dva ili tri naslova.

Za Radio Ilijaš govorila je učiteljica PŠ “Gajevi“ Adisa Durmiš- Duvnjak koja vodi ove godine tri razreda, a to su drugi, treći i četvrti razred i ukupno ima osam učenika.

„Veoma sam sretna i zadovoljna što je Gradska biblioteka Ilijaš pokrenula ovaj projekat gdje su voditelji biblioteke posjetili područne škole i učlanili naše učenike, gdje su djeca zadužila određeni broj knjiga, koje će vratiti nakon mjesec dana. Cilj projekta je da učenici prošire svoje znanje, da što bolje čitaju, jer u BiH što se tiče čitanja nije baš na zavidnom nivou i kroz ovoj projekat nadam se  da će se poboljšati rad učenika u redovom nastavnom procesu“ kazala je  Durmiš- Duvnjak.

Anida Dević, učenica četvrtog razreda, kazala je da joj se ovo jako sviđa, i da je uzela tri knjige da pročita. Zahvalila se na dolasku i jedva čeka  ponovnu posjetu kako bi uzela druge knjige da čita.

Učenik drugog razreda Amir Abaz izabrao je tri knjige. Istakao je da voli da čita, te da jedva čeka da opet dođemo.

„Pokretna biblioteka“ ima za cilj omogućiti djeci da na ovaj način izaberu sebi omiljene naslove i da ne moraju ići u centralnu školu po njih. Djeca nisu uvijek u mogućnosti da odu u centralnu školu kako bi podigli sebi lektiru.

Ovaj projekat obuhvata područne škole Dragoradi, Gajevi i Kamenica OŠ „Srednje“ i predviđeno je da traje tokom čitave školske godine. Za petak je planirana posjeta PŠ Kamenica.

Prethodni članakOtvoren 14. Regionalni sajam poslova
Naredni članakUvođenje broja za hitne slučajeve 112 u cijeloj Bosni i Hercegovini od velike važnosti