BIHVIJESTI

Posmrtni ostaci četiri žrtve proteklog rata spremni za ukop na kolektivnoj dženazi u Bratuncu

Posmrtni ostaci četiri žrtve proteklog rata spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja je planirana za četvrtak, 12. maja u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić kazala je Feni da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Bratunca, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani godinama kasnije na različitim lokacijama na području ove općine.

Po njenim riječima, među žrtvama koje će biti ukopane ove godine u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci bit će i jedno dijete. Radi se o Salmiru Hodžiću (1983.), dječaku iz mjesta Suha, koji je u momentu smrti imao devet godina.

“Prema tvrdnjama svjedoka ovog stravičnog zločina, dječak Salmir je zajedno sa njegovom porodicom, odnosno majkom, bratom, djedom i nanom, kao i još nekoliko mještana Suhe ubijen u porodičnoj kući njegovog djeda Osmana i oca Beriza. Potom su zajedno sa kućom zapaljeni. Njegovi oskudni i dijelom nagorjeli skeletni ostaci su pronađeni prilikom ekshumacije koja je izvršena u junu 2002. godine u ruševinama ove porodične kuće”, kazala je Fazlić.

Konačan smiraj u Veljacima ove godine će naći i Salim (Osman) Kadrić, rođen 1969. u selu Hrnčići kod Bratunca. On je nestao 1993. godine u Lolićima, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2020. na lokalitetu Voljavice kod Bratunca.

Bit će ukopani i posmrtni ostaci Saliha (Osman) Mehića, rođenog u Hrnčićima kod Bratunca 1964. godine. On je također nestao u Lolićima 1993. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2020. na lokalitetu Voljavica.

Na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Bratuncu će biti ukopani i posmrtni ostaci Mehmeda (Meho) Imamovića, rođenog 1954. godine u Glogovoj. On je nestao tokom 1992. na području Glogove, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mjestu Tatar, u augustu 2017. godine.

Fazlić podsjeća da su u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu do sada ukopane 304 žrtve iz proteklog rata.

Izvor: Fena (S.M.)

Povezane objave

Back to top button