ILIJAŠVIJESTI

Potpisani sporazumi o realizaciji općinskih takmičenja u 2024. godini

U zgradi Javne ustanove „Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo“ upriličeno je potpisivanje sporazuma o saradnji i načinu organizovanja općinskih takmičenja i revije kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece predškolskih ustanova i učenika osnovnih škola na području kantona Sarajevo.

U ime Općine Ilijaš i općinskog načelnika Akifa Fazlića sporazum je potpisala stručna savjetnica za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor Enisa Mešetović.

Potpisnici ovog sporazuma su, osim predstavnika devet općina Kantona Sarajevo, također ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, kao i predstavnici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.
Potpisivanjem sporazuma definisan je način organizovanja i provođenja takmičenja i smotri učenika osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, nivoi i organizacija takmičenja i smotri djece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih škola, te vrednovanje postignutih rezultata, nagrađivanje, finansiranje, praćenje i izvještavanje. Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS u saradnji sa općinskim službama za obrazovanje te nadležnim ministarstvom i osnovnim i srednjim školama KS biće nadležan za organizaciju takmičenja.

Prema odredbama potpisanog protokola obaveza općina je da obezbijede finansijska sredstva za potrebe organizacije školskih takmičenja ili smotri, odnosno u skladu sa svojim mogućnostima općine su u obavezi da obezbijede nagrade i diplome najuspješnijim ekipama ili pojedincima na takmičenju ili smotri.

U Nacrtu budžeta Općine Ilijaš za ovu namjenu je predviđen iznos od 10.000 KM. Takmičenja učenika ili smotre će biti organizovane u skladu sa kalendarom kojeg su usaglasili potpisnici ovog sporazuma.

Oblasti koje će biti zastupljene na općinskim takmičenjima za školsku 2023/2024 godinu su: matematika, informatika, fizika, tehnička kultura, geografija, robotika, historija BiH, revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva, odbojka, građansko obrazovanje/demokratija ljudskih prava „Projekat građanin“.

 

Povezane objave

Back to top button