Potvrđena optužnica za ubistva i ranjavanja civila kod Ilijaša

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Marinka Vidovića i Pere Vujovića, koji imaju prebivalište u Srbiji, zbog ubistva civila i ranjavanja dvije osobe u Lješevu kod Ilijaša u junu 1992. godine.

Prema optužnici koju je objavilo Tužilaštvo BiH, Vidović, nekadašnji de facto komandir Interventog voda Prve ilijaške lakojurišne brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i Vujović, nekadašnji pripadnik tog voda, terete se da su 5. juna 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u Lješevu, tokom kojeg su paljene kuće i hapšeni civili.

Također se navodi da su Vidović i Vujović sa drugim pripadnicima Interventnog voda izvršili ubistva civila, te teško ranili dvije osobe, kao i da su u ostalom dijelu Lješeva uhapsili sve nesrpsko stanovništvo koje su zatekli – ne manje od 100 muškaraca, žena i djece – koji su potom sprovedeni i zatočeni u logor u Podlugovima.

Oni se terete za zločin protiv čovječnosti, odnosno da su, kao saizvršioci, vršili progon nesrpskog civilnog stanovništva –ubistvima, zatvaranjem i prisilnim preseljenjem.

Kada je podignuta optužnica protiv Vidovića i Vujovića iz Državnog tužilaštva za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) potvrđeno je da obojica imaju prebivalište u Srbiji, odnosno da su tamo nastanjeni.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva, u Lješevu je tog dana ubijeno 20 civila, a za ova krivična djela trenutno se pred Sudom BiH sudi Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, bivšim pripadnicima Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske općine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 16. marta ove godine, a ranije ovog mjeseca je Tužilaštvo okončalo svoj dokazni postupak.

Izvor: BIRN

Prethodni članakJavni doček Nove 2023. godine u Ilijašu
Naredni članakČlanovi hora “Preporod” Ilijaš učestvovali na obilježavanju 30. godišnjice džemata Bochum u Njemačkoj