Iz Kantonalne uprave civilne zaštite KS apeluju na građane da se odgovorno ponašaju tokom boravka u prirodi i prilikom obavljanja poljoprivrednih radova odnosno spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja, kako ne bi izazavali požar.

Upozoravaju da je zabranjeno loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga i dalekovoda.

Posebno skreću pažnju na to da su osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti. Također, da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika odnosno korisnika zemljišta, koji organizovano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, dužni su o tome obavijestiti vatrogasce.

Naglašavaju da je u slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno odmah o tome obavijestiti vatrogasce putem telefona broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Ukoliko usljed spaljivanja nastane požar koji bi za posljedicu imao veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, ističu da su, u skladu sa Krivičnim zakonom FBiH, za to predviđene sankcije odnosno kazne zatvora i novčane kazne.

“Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice”, navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

Share.

Comments are closed.