Povećanje iznosa stipendija studentima i učenicima puno znači

Na 30. sjednici Općinskog vijeća Ilijaš, usvojen je prijedlog Pravilnika o izmjenama Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata Općine Ilijaš. U Pravilniku je navedeno da će stipendije za učenike srednjih škola iznositi 90,00 KM/mjesečno, a za studente u visokoškolskim ustanovama 150,00 KM/mjesečno. Općina Ilijaš iz godine u godinu budžetom izdvaja sve više sredstava za stipendiranje, tako da je prošle godine taj budžet iznosio 360 hiljada KM, a za ovu školsku godinu iznosit će više od 400 hiljada KM. Praksa je da stipendije dobiju svi koji ispunjavaju uslove, a dodjeljuju se za studente i učenike u stanju socijalne potrebe, kao i za nadarene učenike i studente.

Učenicima i studentima stipendija je od pomoći, međutim, usljed stalnih poskupljenja sama stipendija bez dodatne zarade, ne može pokriti troškove studenta koji boravi u studentskom domu.

Ajla Bjelak, studentica žurnalistike, ističe koliko je stipendija bitna tokom školovanja i smatra da je dobro što stipendisti imaju finansijsku podršku.

– Stipendija mi većinom pokrije sve troškove vezane za fakultet, koristim stipendiju za fakultet, kupovinu knjiga i materijala, kao i kopiranje i slične studentske troškove. Također se trudim da uštedim i da sve troškove svedem na minimum – istakla je Bjelak.

Ona je dodala i kako je jako zadovoljna svojom stipendijom te smatra da je dobro što postoji mogućnost stipendiranja jer to učenicima i studentima daje ogromnu motivaciju da se još više trude.

Mehmed Đokić, također student na Fakultetu političkih nauka, smatra da iznos stipendije baš ne može pokriti sve troškove.

-Iznos stipendije ne pokriva ni osnovne troškove smještaja u studentskom domu. Stipendija pomaže u određenoj mjeri, život jednog studenta postaje lakši. Iskreno govoreći veliki broj stipendija danas ne može pokriti ni one najbitnije troškove studentskog života. Posebno ne u vrijeme sve većih poskupljenja osnovih stvari za život – hrane, smještaja, higijenskih sredstava – kazao je Đokić.

Dodatni posao

S obzirom na to da stipendija ima određenu mjeru pokrivanja troškova, studenti su primorani i na dodatni rad kako bi zaradili nešto više za sebe.

-Ja sam, kao većina studenata koje poznajem, primoran da pored studiranja radim neki posao, žargonski rečeno “sa strane”. Što naravno ne predstavlja problem, jer posao uz studiranje donosi mnogo benefita poput: radnih navika, pozitivno utrošenog vremena, novih iskustava i poznanstava – istakao je Đokić.

Piše: Nerma Fazlić

Prethodni članakAnimirani film Nindža kornjače-Makljaža s mutantima u kinu Ilijaš
Naredni članakManja cijena roaminga između EU i zemalja Zapadnog Balkana