Povodom 23. maja – Dana kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92” položeno je cvijeće na spomen-obilježje u Misoči.

Polaganju cvijeća, pored delegacije općine Kakanj, prisustvovao je i načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, te članovi Savjeta MZ Misoča.

Poruka i čestitka načelnika Općine Kakanj Aldina Šljive povodom Dana kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”

“Sa posebnim ponosom danas govorimo o herojskom otporu agresiji koji je pružen u ilijaškom naselju Misoča. U pružanju ovog otpora posebno veliku hrabrost i požrtvovanost pokazali su kakanjski dobrovoljci.

Herojska odbrana Misoče 1992. godine imala je višestruki značaj i bila je jedan od presudnih momenata za odbranu cjelokupnog područja srednje Bosne, ali i šireg područja.

U vremenu kada su nas strategijski osmišljenim psihološkim ratom uvjeravali da se BiH ne može odbraniti i da je neminovan njen nestanak,
herojskom borbom patrioti su u Misoči demantirali sve ono što su nam govorili neprijatelji.

U Misoči je demontirana neprijateljska propagandna priča koja je trebala srušiti moral građana lojalnih Republici BiH upornim ponavljanjem da nemamo šanse, da smo u startu poraženi i da je svaki oblik otpora nemoguć.

U vremenu općeg straha i totalne neizvjesnosti, kada su neprijatelji gomilali oružje u Bosni i zauzimali ranije pripremljene strateški utvrđene pozicije,
u dane kada je neprijateljska avijacija sijala strah,
otpor koji je pružen u Misoči ohrabrio je sve patriote i pokazao da je moguće oduprijeti se i puno nadmoćnijem neprijatelju.

Zajedničkom borbom dobrovoljaca iz Kaknja i mještana Misoče jasno je pokazana združenost i bratski odnos među onima koji vole BiH.

Dolaskom kakanjskih dobrovoljaca u Misoču pokazali smo da svaka stopa ove zemlje ima istu vrijednost i da nećemo dozvoliti rastakanje državnog tkiva i narušavanje teritorijalnog integriteta Republike Bosne i Hercegovine.

Dolazak kakanjskih dobrovoljaca u Misoču bila je i jasan znak neprijatelju da Bosna neće šapatom pasti i da će neprijatelj skupo platiti za svoj kukavičluk pokazan kroz ubijanje i protjerivanje nevinih i nenaoružanih ljudi.
Zato, svaki epitet kojeg izgovorimo u našoj priči o kakanjskim dobrovoljcima i našoj Armiji RBiH ima utemeljenje jer se radilo o pokretu otpora koji je bio prepoznatljiv po zalaganju za humane ideale, suživot i toleranciju.

I na kraju, svim kakanjskim dobrovoljcima i građanima Kaknja, grada istinskih patriota, upućujem srdačnu čestitku povodom 23. maja – Dana kakanjskih dobrovoljaca „Breza i Misoča 92“.

 

Povezani članci: http://radioilijas.ba/obiljezen-dan-kakanjskih-dobrovoljaca-misoca-92-2/

Obilježen dan kakanjskih dobrovoljaca „Misoča 92“

Share.

Comments are closed.