Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs

Pravoslavni vjernici proslavljaju najveći hrišćanski praznik – Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

Na sveto jutro, danas će Centralnu vaskršnju liturgiju u Bosni i Hercegovini služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Činom stradanja na krstu, bezgrešni Hrist prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i činom vaskrsenja on pobjeđuje smrt koja je posljedica grijeha, uz istovremeno obećanje vaskrsenja svim ljudima.

Bez Vaskrsa hrišćansko vjerovanje ne bi imalo nikavog smisla. Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

Svim pravoslavnim vjernicima menadžment i uposleni JU KSC i Radio Ilijaš upućuju najiskrenije čestitke i najbolje želje.

Prethodni članakČestitka povodom Vaskrsa
Naredni članakVremenska prognoza za naredna tri dana: Kakvo nas vrijeme očekuje za Prvi maj?