BIHVIJESTI

Predstavljene dvije zbirke historijskih izvora ‘Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne’

Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu je u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine predstavio je dvije zbirke historijskih izvora “Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne”, autora Esada Kurtovića i Almira Pece. 

Koautori naučne zbirke “Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne: Ispisi iz knjiga notarijata Državnog arhiva u Dubrovniku 1370-1529” su Kurtović i Peco, a profesor Kurtović je autor i zbirke “Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne – Ispisi iz knjiga tužbi Državnog arhiva u Dubrovniku.

S obzirom da se većina izvora za historiju iz srednjovjekovne Bosne nalaze izvan BiH, direktor Instituta za historiju UNSA Sedad Bešlija kaže da su ove zbirke jako važne za naučno-kulturnu javnost, a posebno je istraživačima olakšan pristup istraživanju.

“Bosna i Hercegovina ima svoju nezavisnost i državnost, ali nju moramo popuniti sadržajem: naučnim, kulturnim, edukativnim, obrazovnim. Jedan od segmenata kako to možemo uraditi jeste da se pristupi sistematskom ispisivanju obradi i publikovanju arhivske građe unutar naših naučnih institucija”, istakao je Bešlija.  

Zbog toga, Institut za historiju prati istraživače i unutar i van instituta koji se bave ovom tematikom i pruža im podršku u radu.

“Rezultat tih napora je da mi, od 2019. do 2023. godine danas imamo više od 10.000 dokumenata koji su ispisani, obrađeni i publikovani, a koji su latinskog, italijanskog i čirilićnog porijekla” naveo je Bešlija.  

Zbirke arhivske građe, kako je rekao Peco, tematiziraju prostor srednjovjekovne bosanske države, te hronološki obuhvataju period polovine 14. do kraja 16. stoljeća.

“Cilj je bio sistematiziranje građe koja će biti dostupna istraživačima. Važno je bilo ukazati na značaj historije srednjovjekovne Bosne, ali i značaj prezentacije historijskih izvora, historijske građe, široj kulturnoj i naučnoj javnosti”, kazao je Peco. 

Podrazumijevaju različite aspekte prošlosti srednjovjekovne Bosne, pojedinaca, ljudi, prostora dubrovačkog zaleđa, odnosno, prostora srednjovjekovne bosanske države.

Serija Lamenta de foris Državnog arhiva u Dubrovniku sa spisima o kaznenim djelima neiscrpno je vrelo za višestruka istraživanja historije istočne jadranske obale, posebno prostora današnje Bosne i Hercegovine.

Otuda su brojne literaturne upute za građu u radovima o historiji srednjovjekovne Bosne usmjerene upravo u korice svezaka te serije.

Izvor: Fena

Povezane objave

Back to top button