SVIJETVIJESTI

Preminuo poznati američki diplomata i naučnik Henri Kisindžer

Poznati američki diplomata i naučnik Henri Kisindžer, koji je ostavio neizbrisiv trag u vanjskoj politici SAD-a, preminuo je u 100. godini života u svom domu u Konektikatu, objavila je konsultantska kompanija Kissinger Associates.

Kisindžer je bio diplomata, politolog, geopolitički konsultant i političar koji je služio kao državni sekretar i savjetnik za nacionalnu sigurnost u predsjedničkim administracijama Ričarda Niksona i Džeralda Forda.

Za doprinos u pregovorima o prekidu vatre u Vijetnamu 1973. godine je dobio Nobelovu nagradu za mir, što se smatra kontroverznom odlukom, javljaju mediji.

Nazivajući Kisindžera diplomatskim moćnikom, Rojters piše da je u 1970-ima, obnašajući spomenute visoke diplomatske dužnosti, bio uključen u mnoge važne globalne događaje, a osim Pariškog mirovnog sporazuma sa Sjevernim Vijetnamom, njegovi napori doveli su do diplomatskog otvaranja Kine, značajnih američko-sovjetskih pregovora o kontroli naoružanja, kao i širenja veza između Izraela i njegovih arapskih susjeda.

Bio je kontroverzna ličnost, pa tako dok su ga mnogi hvalili zbog briljantnosti i velikog iskustva, drugi su ga smatrali ratnim zločincem zbog podrške antikomunističkim diktaturama, posebno u Latinskoj Americi, uključujući i napore za svrgavanje marksističkog, ali demokratski izabranog čileanskog predsjednika Salvadora Aljendea.

Hajnc Alfred Kisindžer rođen je u Furtu u Njemačkoj 27. maja 1923. u jevrejskoj porodici, s kojom se preselio u SAD 1938. godine, prije nacističke kampanje istrebljenja evropskih Jevreja.

Ime je promijenio u Henri, služio je u vojsci u Evropi u Drugom svjetskom ratu, a na Harvardu je doktorirao 1954. godine, na kojem je dugo godina i radio.

Nakon gotovo desetljeća u visokoj američkoj diplomatiji, Kisindžer je 1982. u Njujorku osnovao konsultantsku kompaniju Kissinger Associates koja je nudila savjete svjetskoj korporativnoj eliti.

(BHRT)

Povezane objave

Back to top button