Naslovnica BIH Preminuo Sead Lisak, Novalićev savjetnik i direktor Ureda premijera

Preminuo Sead Lisak, Novalićev savjetnik i direktor Ureda premijera

Sead Lisak, direktor Ureda premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i njegov savjetnik, preminuo je sinoć u Sarajevu u 61. godiini.

Osim što je bio direktor Ureda premijera Vlade FBiH, bio je i njegov savjetnik za borbu protiv korupcije, a godinama je bio i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

– Mnogi kažu da smo na poslu sa ljudima koje ne moramo cijeniti i voliti, kao posao je posao a privatni život je nešto drugo. Večeras sam izgubio druga i dio moje duše otišao je sa njim. Mnogo puta je u frkama u poslu bio moj Yang, onaj koji me može smiriti da ne donesem pogrešnu odluku u afektu. Hvala ti moj dobri Sejo za sve i neka ti je laka zemlja bosanska – napisao je na svom profilu na Facebooku Zoran Blagojević, savjetnik premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Sead Lisak, rođen je 12. januara 1961. godine u Lješevu, u općini llijaš. Osnovnu školu završio je u Podlugovima, a potom gimnaziju u Visokom. Nakon gimnazije upisao je Ekonomski fakultet u Sarajevu na kojem je diplomirao 1987. godine. Magistarski rad odbranio je 2010. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Sa prvim angažmanima počeo je kao pripravnik u policijskim strukturama 1987. godine, nakon čega je stekao čin inspektora. Od 2001. godine radio je kao pomoćnik ministra za policiju MUP-a ZDK, gdje je obavljao dužnost v.d. policijskog komesara te načelnika Centralnog istražnog ureda u tadašnjem DGS-u (danas Graničnoj policiji).

Odlukom visokog predstavnika 9. septembra 2005. godine imenovan je na poziciju zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SlPA). Nakon što je tadašnji direktor SIPA-e preuzeo ministarsku funkciju, obavljao je dužnost v.d. direktora ove Agencije. Po isteku mandata u SIPA-i vratio se u GP BiH, gdje je do augusta 2011. godine radio na poslovima savjetnika direktora Granične policije, a zatim načelnika Istražnog ureda u ovoj instituciji.

Odlukom Parlamentarne skupštine BiH u julu 2011. godine imenovan je za direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Nakon toga dolazi u Vladu FBiH, prvo kao predsjednik Antikorupcionog tima.

 

 

 

Prethodni članakU šest domova zdravlja u Kantonu Sarajevo ukinute nedjeljne dežure, građani i načelnici općina se pobunili
Naredni članak”Živa lomača”: 30. godišnjica zločina u Višegradu