BIH

Privredne komore će biti značajan partner pri realizaciji strateških mjera za jačanjedomaće privrede

„Strateške inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine“ predstavljenesu danas u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH, na zajedničkom sastanku predstavnika komora u BiH i članova ekspertne grupe koja je izradila dokument, na kojem je zaključeno da je za dalju uspješnu implementaciju ove inicijative neophodno aktivno uključivanje svih privrednih komora kako bi se postigli što bolji rezultati i koordinirale daljne aktivnosti.

Prisutni članovi ekspertne grupe koja je izradila dokument Strateških inicijativa na čelu sa Amerom Bukvićem, predsjednikom Uprave Bosna Bank International, Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH i predstavnici kantonalnih privrednih komora, ujedinjeni su u mišljenju da je ovo momenat u kojem je zajedničkim snagama moguće napraviti pozitivne promjene u privrednim kretanjima i ekonomskim politikama koje će biti od koristi svima nama u Bosni i Hercegovini.

„Moramo razmišljati u dva pravca, kako naše proizvode što bolje pozicionirati na inostranim tržištima i kako što bolje te iste, domaće proizvode pozicionirati unutar same BiH. Samo kupovinom domaćih proizvoda možemo izvršiti značajnu supstituciju uvoza u BiH. Neophodno je raditi na jačanju svih sektora, posebno agroindustrijskog, farmaceutskog i energetskog.“ – rekao je Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH koji je izrazio spremnost za podršku i saradnju na implementaciji mjera navedenih u prezentovanom dokumentu.

Privredna komora F BiH se također pridružila pokretu „Mi to možemo“ kao jedan od nosilaca ove inicijative, te će zajedno sa svim svojim partnerima dati maksimalan doprinos u njenoj realizaciji.

„Povećanje nivoa samoodrživosti nalazi se u svim strategijama čiji je nosilac bila Privredna komora FBiH kroz svoja sektorska udruženja u proteklom periodu. Kriza uzrokovana pandemijom korona virusa  pokazala je koliko je važno biti neovisan u ekonomskom smislu”, izjavio je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, najavivši punu podršku aktivnostima i mjerama sadržanim u strateškom dokumentu koji je danas u Sarajevu prezentovan privrednim komorama iz cijele BiH.

Nepredvidivi vanjski efekti ukazuju da svaka zemlja mora imati stratešku proizvodnju hrane, kao i  farmaceutskih proizvoda, odnosno lijekova na svojoj teritoriji, a kako bi bila otpornija na poremećaje u ekonomskim tokovima.

„Nužno je primijeniti postojeću zakonsku regulativu koja omogućava da se kupuju domaći proizvodi, lijekovi proizvedeni u BiH koje finansiraju domaći zdravstveni fondovi. Bitno je primjeniti i nova normativna rješenja koja bi omogućila proširenje kapaciteta, osiguranje investicija i ulaganja u domaću farmaceutsku industriju.“ – kazao je Ekrem Turajlić, direktor korporativne prodaje Bosnalijeka.

Iako su privreda i ekonomija visoko globalizirane, smanjen protok roba i ljudi zbog pandemije Covid-19 direktno šteti ekonomiji i ekonomskim kretanjima u svijetu.

„Realizacija inicijative počela je pripremom strategije i akcionog plana, u drugom korakuokupljamo proizvođače oko inicijative, a potom i sve komercijalne banke u BiH koje mnoge projekte mogu finansirati. Naredna etapa usmjerena je na okupljanje zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH, odnosnopodrška izabranim zastupnicima da naprave bolje zakone. Vrlo je važno okupiti i cjelokupnu javnost oko ovog projekta, jer je od velike važnosti javno obrazovanje građana BiH koji trebaju shvatiti kolika je prednost kupovine bosanskohercegovačkih proizvoda i šta je to što našu zemlju može učiniti ekonomski zdravom”, podcrtao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) i organizator Sarajevo Business Foruma, te ujedno pozvao javni i privatni sektor, nevladine organizacije, vjerske institucije, medije i građane da se svi aktivno uključe i budu dio nove ekonomske vizije i modela samoodržive privrede BiH.

Sveobuhvatan dokument Strateške inicijative koji sadrži blizu 150 ključnih mjera usmjerenih ka stabilizaciji ekonomije u BiH i samoodrživi razvoj prvenstveno u prehrambenoj industriji, farmaceutskoj industriji i energetskom sektoru u našoj zemlji, izradila je platformi Sarajevo Business Foruma (SBF), na volonterskoj osnovi, ekspertna grupa od više od 20 stručnjaka iz raznih oblasti.

U prethodnom periodu dokument je predstavljen i članovima Predsjedništva BiH, Kriznom štabu Vlade Federacije BiH, Vladama Kantona Sarajevo i Hercegovačko-Neretvanskog kantona, te javnosti putem press-konferencije, koji su dali podršku realizaciji sadržanih mjera.

Dokument Strateške inicijative za jačanje ekonomije BiH (Verzija 1.0 | maj 2020.) možete preuzeti u PDF formatu sa web stranice Sarajevo Business Forum:https://bit.ly/2YnZ5im

 

Povezane objave

Back to top button