KULTURA

Promocija knjige “I PJESMOM SE BOSNA BRANILA” 09. februara u Vogošći

U izdanju Udruženja za čuvanje, njegovanje i promociju  patriotskog muzičkog stvaralaštva „To se pamti“, izašla je knjiga „I PJESMOM SE BOSNA BRANILA“, autora Eseta Muračevića. Po riječima autora radi se o projektu koji govori o kulturnom otporu  estradnih radnika: pjevača, muzičara, pjesnika, glumaca, humorista i drugih koji su, svojim djelovanjem, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, jačali moral pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, policije i ostalih građana.

-Dok su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine po Sarajevu padale granate, obični ljudi, na različite načine,stali su u odbranu svoje zemlje i usprotivili se agresorima koji su na njihovim ognjištima htjeli da ugase vatre, kaže Eset Muračević. Borcima, koji su s puškom, stali na odbrambene linije, pridružila se i rijeka onih koji su se bavili ili bili u doticaju sa estradnim poslovima: pjevači, muzičari, tekstopisci, humoristi, glumci, novinari i drugi, te na taj način i kulturnim otporom ojačali naše odbrambene linije. Ovo je pokušaj da se od zaborava sačuva njihova uloga, posebno uloga i aktivnost  članova Udruženja „Sarest“ (Sarajevska ratna estrada), u vremenu kada su detonacije granata nadjačavale  njihove pjesme. Nisu se plašili da nastupaju među borcima na prvim odbrambenim linijama, posjećivali su ranjene u bolnicama, djecu u školama, radnike u fabrikama… Bili su, uistinu, jedni od heroja sa kojim se naša zemlja ponosila.Međutim, kada je stao rat ona je njihovu ulogu počela zaboravljati. Zaboravljati  i činjenicu da je većina estradnih radnika, pored pjesmom, i puškom branila našu zemlju Bosnu i Hercegovinu. U toj borbi bilo je poginulih i ranjenih. U pripremi ovag projekta korištena su sva raspoloživa dokumenta do kojih se moglo doći, bilo uvidom u arhive bilo putem društvenih mreža ali i razgovore sa ljudima koji su se u najtežim trenutcima po našu zemlju, njoj stavili na raspolaganje te svojim znanjem, radom i djelovanjem, pronosili istinu o našoj herojskoj borbi. Volio bih da čitaoci ovaj projekat ne gledaju kao literarno djelo već pokušaj da se na jednom mjestu o članovima Sarajevske ratne estrade nađe što više podataka i izvora  u kojim se oni pominju. Ovim projektom nije sve rečeno. Početak je to priče koja treba biti nastavljena u novim knjigama, audio i video projektima.

Promocija knjige održat će se u četvrtak, 09.02.2023. godine u Foajeu ispred Kino sale u Upravnoj zgradi JU KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“ sa početkom u 11 sati, najavili su organizatori.

 

 

Povezane objave

Back to top button