Danas je 1. april – Dan šale, čija historija nije sasvim poznata, a mnogi su skloni tumačenju da se ovaj svojevrsni “narodni praznik” pojavio krajem Srednjeg vijeka u Evropi kao “Dan svih luda” koji je bio općenarodno veselje.

Iako su u različitim godinama i šale različite, ipak se temelje na tome da jedni druge prevarimo, a ponekad te naizgled bezazlene šale imaju neželjene rezultate. Iako postoje mnoge legende o ”Prvoaprilskoj šali”, odnosno ”Prvom aprilu”, ipak se vjeruje kako ona potiče iz doba starih Rimljana. Zajedno sa ovim, tradicija prvoaprilske šale produžava se sve do 16. vijeka.

Postoje mišljenja da korijeni tog “praznika” dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su se tamošnji stanovnici umjeli dobro zabavljati, smišljajući različite šale. Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. vijeku u Francuskoj, oko 1564. godine.

Francuski kralj Karl IX 1564. godine uveo je novi kalendar prema kojem se nova godina slavila 1. aprila, nakon čega je ismijavao sve one koji su se “prihvatili” nove regulative.

Iako građanima Bosne i Hercegovine nije baš privlačno da ih se vara, ipak Dan šale prihvataju ko jedini dan u godini u kome šalu, pošalicu, prevaru i podmetanje neće doživjeti uz razočarenje i vidno neraspoloženje.

Kada danas budete slušali ono poznato “aprililili”, neka vam to izazove osmijeh. Zašto? Zato što je to dokaz da ovdašnji ljudi, i pored svega što im se događa, još nisu izgubili duh.

Nasmijte se:

Upoznaju se djevojka i dečko.
Djevojka: Zdravo ja sam Jela.
Dečko: Blago tebi, ja crko od gladi

– Ja baš volim morsku hranu – kaže muž.
– Jao dragi, i ja isto. Šta najviše voliš? – upita žena.
– Kada na plaži jedem pljeskavicu!

Share.

Comments are closed.