KULTURAVIJESTI

Prvog dana Sarajevo halal sajma održat će se promocija knjige „Status Drugog u islamu“ autora mr. Asmira ef. Salihović

U Hotelu Hills Sarajevo prvog dana Sarajevo halal sajma, 17. maja sa početkom u 14:00 sati će se održati promocija knjige „Status Drugog u islamu“, autor mr. Asmira ef. Salihović, imama džemata Podlugovi.

Knjiga “Status Drugog u islamu” sadrži 196. kur'anskih ajeta koji govore o Drugom, te 94. hadisa Muhammeda a.s., iz poznatih hadiskih zbirki Sahihi Buharije i Muslima. Tekstovi konstitutivne tradicije islama postavljeni su u savremeni kontekst nakon što su predstavljena mišljenja tradicionalnih i savremenih egzegeta.

Cilj je da ovim radom na jednom mjestu navedu ajeti i hadisi koji tretiraju temu „Drugog“, što se ne može pronaći u radovima koji su objavljeni u prošlosti. Rad afirmiše univerzalne aspekte islama i odnosa sa Drugima sa kojim živimo i poziva da zajedno istovremeno gradimo kuću mira, kuću ugovora i kuću sulha. Čovječanstvo danas živi u takozvanom “globalnom selu”, gdje nijedan narod ili nacija ne mogu živjeti u izolaciji ili nezainteresirani prema onome što se događa drugom i drugdje.

Dobrodošli. Ulaz na promociju je besplatan.

Povezane objave

Back to top button