Radio Ilijaš 43 godine sa Vama

Na Dan oslobođenja Sarajeva i Ilijaša 06. aprila 1978. godine Radio Ilijaš počeo je sa emitovanjem programa.

Izgradnjom novog objekta 1984. godine svoj rad nastavlja u okviru Centra za informisanje  i kulturu Ilijaš. Namjenski prostor, kvalitetna tehnika,  odlični uslovi rada, stručan kadar i Radio
Ilijaš postaje jedna od najslušanijih radio stanica u bivšoj Jugoslaviji. Veliki broj popularnih pjevača koristi Radio Ilijaš za vlastitu promociju i afirmaciju što dodatno povećava slušanost ove radio stanice.

Rat i ratna događanja utječu na ukupna dešavanja u cijeloj državi pa i na rad radija. Većina stanovništva odlazi u izbjeglištvo a Radio Ilijaš nastavlja svoj rad sa novim rukovodstvom i novom orijentacijom, nažalost, na pogrešnoj strani.

 

Ilijašani u čežnji za svojim gradom u Brezi osnivaju Studio Slobodni Ilijaš koji počinje sa radom 21.05.1994. godine. Mala ekipa okupljena oko Radio Ilijaša uspijeva svakodnevno realizirati po nekoliko sati programa.

Tako 29. februara 1996. godine konačno dočekuje povratak u Ilijaš i povratak na Radio Ilijaš. Zgrada KSC Ilijaš je potpuno devastirana, a sva oprema oštećena ili otuđena. Program je počeo pjesmom Zehre Deović “Da sam ptica”.

Važnost radija i sve komparativne prednosti koje ima u odnosu na druge medije posebno dolaze do izražaja u vanrednim situacijama uzorkovanim prirodnim, tehnološkim, zdravstvenim, ekološkim i drugim sličnim katastrofama ili ratnom agresijom. U takvim uvjetima funkcija masovnih medija se mijenja, a njihovo djelovanje usmjereno je primarno prema aktivnostima
prevladavanja posljedica katastrofe, posebno  u okviru kriznog komuniciranja kao ključnog
segmenta sistema upravljanja krizom. Tada radio, i to posebno onaj lokalni, ima
posebnu funkciju koju ne može ostvariti niti jedan drugi masovni medij.To je jednostvanost i pravovremeno istinito informisanje.

Radio Ilijaš sa svojim je slušateljima i građanima bio u ratu, izvještavali smo vas za vrijeme snježnih mećava i blokada, poplava i sada u vremenu pandemije zarazne bolesti. Iako izgleda da se sve preselilo online većina radijskih slušatelja stariji su od 50 godina i internet kao medij im je stran. Radio je jednostavan, neprimjetan, brz i efikasan, prisan i ulijeva povjerenje.

Pored 12 sati dnevnog programa i sheme usmjerene na informativni, edukativni , muzički i zabavni program, stalno nastojimo pronaći nove načine da budemo bliži našim slušateljima.

Zajedno sa pokretanjem općinske web stranice koju smo godinama opsluživali, 2009. godine pokrećemo i našu web stranicu www.radioilijas.ba na kojoj su objavljene na hiljade tekstova i fotogalerija naših novinara i online emitovanje programa.  Godine 2015. pokrećemo i našu facebook stranicu Radio Ilijaš, Ovu godišnjicu obilježavamo samo u programu Radio
Ilijaša uz informativni  i zabavni sadržaj, a svečane akademije i koncerte organizirat ćemo u nekim boljim budućim vremenima.

Radio je ljubav teško uporediva. Radio je medij uglavnom hvaljen. Hvaljen ali i zanemaren. Zanimljivo, nikad  kuđen, kao recimo TV. Jednu od pohvala radiju izrekla je ako je vjerovati filmu i famozna ”čelična lady” koju maestralno igra Meryl Streep. ”Radio. How useful”, ove riječi izgovara Margaret Thatcher na odlasku sa položaja britanskog premijera 1990. godine. Gleda u kutiju, oproštajni poklon zaposlenih u kabinetu. „Radio. Baš korisno“.

Plovimo petu deceniju sa Vama-Vaš vjerni prijatelj Radio Ilijaš! Sretan nam 43. rođendan!

Prethodni članakDanas je Dan Grada Sarajeva -6.april je višeznačan u njegovoj historiji
Naredni članakČestitka UO povodom rođendana Radio Ilijaša