Radionica za smanjenje zagađenja zraka iz individualnih ložišta u općini Ilijaš

Općina Ilijaš u zimskom periodu ima problem sa zagađenjem zraka zbog zagrijavanja poslovnih i stambenih objekata, te geografske pozicije sa specifičnim meteorološkim pojavama temperaturnih inverzija.

Stoga se Općina Ilijaš priključila Kampanji za smanjenje zagađenja zraka iz individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo koju provodi Vlada KS, odnosno Ministarstvo prostoronog uređenja i zaštite okoliša KS.

Tim povodom u velikoj sali Općine Ilijaš jučer je održana radionica za predsjednike 14 Savjeza MZ sa područje Općine Ilijaš. Cilj radionice i cjelokupnog projekta je da se identifikuju mjesne zajednice u kojima je dominantna zastupljenost individualnih ložišta.

Učesnici radionice su informisani koliko individualna ložišta utječu na zagađenost zraka i koliko je bitno da građani postanu svjesni negativnih utjecaja korištenja neprihvatljivih energenata u individualnim ložištima, ali i razviju svijest o značaju povećanja energetske efikasnosti u objektima.

“Najbitnije je da smo sa predstavnicima mjesnih zajednica ostvarili interaktivnu radionicu na kojoj smo saznali njihove krucijalne probleme, jer ne možemo pristupati građanima samo kada nešto od njih tražimo, nego moramo znati njihove mogućnosti i svakodnevne probleme sa kojima se susreću. Predsjednici mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš veoma su zainteresovani za ovu tematiku. Oni su spremni da naprave promjene i sa današenje radionice su otišli sa porukom koji će dalje prenijeti svojim građanima”, kazala je Samra Arnaut iz Udruženja za inovacije u okolišu.

Predsjednik Savjeta MZ Podlugovi Safet Gabeljić je kazao: “Stanovnici mjesne zajednice Podlugovi najaviše koriste čvrsto gorivo za zagrijavanje individualnih objekata. U posljednje vrijeme u domaćinstvima se uvodi i centralno grijanje, ali i tu je glavni energent ugalj. Problem je finansijske prirode, znači ljudi koriste energent koji mogu da priušte i većinom su to ugalj ili drva. Projekat gasifikacije je nešto što bi doprinijelo smanjenju zagađenja zraka. Mislim da bi se stanovništvo opredijelilo na prelazak na plin pod uslovom da imaju subvencioniran priključak.”

Prema rezultatima mjerenja sa mjerne stanice u Ilijašu u jednu od najzagađenijih općina u KS se svrstava i općina Ilijaš, a shodno posljednjim podacima stanje kvaliteta zraka za stanovnike Ilijaša je opasno po život.

izvor. ilijas.ba

Prethodni članakOdluka Skupštine KS: Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom u Sarajevu
Naredni članakPrijavite se na SBF Start-up Challenge, uspjeti se može i u Bosni i Hercegovini