ILIJAŠINTERVJU

Razgovor sa predsjednicima Savjeta MZ: Smajlović i Masnopita o projektima, problemima i planovima u MZ Mrakovo i Lješevo

U novoj emisiji o MZ predstavili smo realizirane projekte, probleme i planove u MZ Mrakovo i Lješevo,  a gosti su bili predsjednici Savjeta Mehmed Smajlović i Fuad Masnopita.

MZ Mrakovo je jedna od organizovanijih mjesnih zajednica, broji oko 1000 domaćinstava, odnosno oko 3500 hiljade stanovnika, a sastoji se od podružnica Mrakovo, Salkanov han i Popovići.

MZ Lješevo ima četiri ogranka: Elešehovići, Bara, Stari drum i Odžak. Savjet MZ Lješevo uspješno radi u ovom mandatu, a više od 80 posto planiranih projekata je realizirano.

Predsjednici Savjeta MZ Mrakovo i MZ Lješevo bili su dijelom edukacija u sklopu projekta „Jačanje uloga mjesnih zajednica“  UNDP-a u periodu od 2014. do 2019. godine.

Kroz taj projekat realizirali smo dva lijepa projekta koje su građani definisali, a to je multimedijalna sala sa računarskom opremom koja je pretvorena u Društveni centar Ilijaš koji može poslužiti svim građanima i udruženjima, a drugi projekat je sportska ploha u Salkanovom hanu. Ostale infrastrukturne projekte rješavali smo putem naših prijedloga kroz Budžet i Operativni plan načelnika i službi. Organizovali smo forume i zborove građana gdje su građani iskazali potrebe i rješavali putnu, komunalnu i drugu infrastrukturu. Nismo ispunili plan, za što postoje objektivni razlozi, zbog toga i tražimo sastanak građana MZ Mrakovo sa načelnikom kako bismo pitali zašto plan nije ispunjen i najavili planove za sljedeću godinu, kazao je, između ostalog, Smajlović, napominjući da bi saradnja sa općinskim službama mogla biti i bolja.

MZ Lješevo je u drugom krugu projekta „Jačanje uloge MZ“.

Kroz taj projekat, obuke koje smo imali uspjeli smo usvojiti neke vještine, kako prezentirati svoj rad kako bi građani što jednostavnije delegirali njima važne projekte. Jedan od najznačajnijih projekata je izgradnja Društvenog doma u Lješevu, projekat je u toku, na proljeće će krenuti prva faza izgradnje, a vrijednost projekta je oko 200 hiljada KM, rekao je Masnopita.

Predsjednici MZ naveli su i probleme s kojima se građani u njihovim MZ susreću, a još nisu riješeni.

-U MZ Mrakovo to je problem fekalne kanalizacije koja dolazi iz područja  Podgore, općina Breza.Taj problem traje dugi niz godina treba napokon riješiti i dva načelnika i službe treba da predlože rješenje, čime bi se izašlo u susret građanima koji žive na rubnim područjima Salkanovog hana. Drugi problem je deminiranje rejona Haluga i Kostrače, vrlo malo je planirano sredstava za tu namjenu. Taj rejon je zagađen minama, to je bila linija razgraničenja, a ljudi se dovode u opasnost jer beru gljive, šetaju, lovci love i ulaze u minska područja, a kasno je kada se nešto desi.

U MZ Mrakovo žive i ranjive kategorije, postoji naselje Roma, porodice koje žive u jako teškim uslovima i njima bi se trebalo dodatno sistemski pomoći, napominje Smajlović.

Masnopita navodi da je Savjet MZ Lješevo uvijek na raspolaganju građanima, zadovoljni su saradnjom sa općinskim službama i ostalim mjesnim zajednicama, nastoje  odmah riješiti probleme koji se pojavljuju, a trenutno najveći problem je pojava pasa lutalica.

-Ponovo su se pojavili psi lutalice i predstavljaju veliki problem za sigurnost građana, djece, pa i imovine, tako da nastojimo riješiti taj problem. Postavili smo i pitanje o tome  putem naše vijećnice i očekujemo da nadležni izađu na teren i da se taj problem riješi, navodi Masnopita.

Obje MZ imaju veoma aktivne profile na facebooku gdje promoviraju realizirane projekte, izgrađuju imidž i ova mreža se koristi kao najčešći način komunikacije sa građanima.

Planovi  u MZ Mrakovo i MZ Lješevo odnose se na  izgradnju i sanaciju puteva, rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže, rješavanje oborinskih voda, izgradnju javne rasvjete, izgradnju sportskih ploha,trotoara i drugi, a do kraja godine organizovat će se zborovi građana kako bi se definisali prioriteti  i uvrstili u Budžet i Operativni plan za 2023. godinu.

Povezane objave

Back to top button