Sajra Pramenković pobjednica Ramazanskog kviza Džemata Srednje i Radio Ilijaša

Posljednjeg dana Ramazana poslije ikindije Ramazana u džamiji u Srednjem upriličena je svečanost na kojoj su nagrađena djeca učesnici mukabele, a centralni dio programa bilo je uručivanje diploma i nagrada ovogodišnjeg Ramazanskog kviza koji su organizirali Džemat Srednje i Radio Ilijaš.

Ovogodišnji učači mukabele nagrađeni su srebrenim nakitom (djevojčice), satom (dječak). Glavni sponzor ovih vrijednih nagrada je Nerma Šuvalija.

Kviz je, kao i prošle godine zbog epidemiološke situacije, realiziran u online formi. Svakog dana objavljivana je ramazanska priča, a djeca su odgovarala na postavljena pitanja.

Prema riječima idejnog tvorca kviza Senada ef. Šehića, imama džemata Srednje cilj ovih priča usmjeren je na odgojno djelovanje jer svaka nosi poruku o važnosti bogobojaznosti, strpljenja, dobročinstva prema roditeljima, čuvanja povjerenja i ostalih moralnih osobina koje islam nastoji da razvije kod mladih osoba.

-Jednom prilikom sam kazao da ramazan u Srednjem miriše na proljeće, jer se dolaskom ramazana probudio život, iza nas je mnogo realiziranih aktivnosti i projekata naše Mreže mladih, mektebske nastave, obilježavanja mubarek većeri. Ipak, aktivnost koju posebno izdvajam je Ramazanski kviz u kojem su učestvovala djeca iz svih džemata sa područja općine Ilijaš.  U finalu je učestvovalo 20 djece, a nagradili smo njih pet, tri glavne i dvije utješne nagrade. Ovom prilikom čestitam i učesnicima mukabele, kao i dobitnicima nagrada Ramazanskog kviza džemata Srednje i Radio Ilijaša.  pojasnio je Senad ef. Šehić.

Prvo mjesto osvojila je Sajra pramenković iz Ilijaša. koja se zahvalila organizatorima što podstiču djecu na čitanje, učenje, a posebno na druženje sa Kur'anom.

Drugo mjesto osvojila je Asja Mališević, a treće mjesto Lamija Kulo. Merjem Dovadžija (Crna Rijeka) osvojila je četvrto mjesto i svoju nagradu poklonila za aktivnosti Mreže mladih džemata Srednje.

Sva mektepska djeca su dobila bajramske paketiće koje je obezbijedio džemat Georgia iz Sjeverne Amerike. Buduće mekteblije dobile su slatkiše zahvaljujući prilogu Halida i Selme Mališević.

Ovom prilikom uručena je zahvalnica Senadu ef. Šehiću u ime JU KSC i Radio Ilijaš za afirmaciju Ramazanskog programa Radio Ilijaša, te najavljen nastavak saradnje i  realizacija novih ramazanskih projekata.

Prethodni članakEjub ef. Velić: Ramazanski bajram je radost duše
Naredni članakOpćina Ilijaš: Bajramska čestitka