Saradnja Općine Ilijaš i Kantonalne uprave civilne zaštite: Dogovoreni novi zajednički projekti

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sastao se sa direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Dženanom Brkanićem i njegovim saradnicima. Sastanku se također prisustvovali i pomoćnik načelnika u Službi za civilnu zaštitu Zdravko Barić, stručni savjetnik za zaštitu od požara i vatrogastvo Jasmin Šuvalija, te predstavnici PVB Kantona Sarajevo.

Sastanak je održan u cilju definisanja onoga što je neophodno službama za zaštitu i spašavanje općine Ilijaš, kako bi se što bolje opremile i osposobile za eventualne nesreće, koje prijete ovom području.

“Današnja posjeta je dogovorena na inicijativu vijećnika Mehe Hide, koji je u dva navrata na sjednicama Općinskog vijeća, sugerisao da Kantonalna uprava civilne zaštite i Općina Ilijaš upriliče sastanak na kojem će se razgovarati o održavanju šumskih puteva na području općine Ilijaš. Predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite su mišljenja da taj problem prije svega treba riješiti kroz saradnju sa Upravom za šumarstvo i sa Sarajevo šumama.

Druga tema sastanka bila je nabavka vatrogasnog vozila za VD Srednje. Na tragu smo riješavanja ovog pitanja, prije svega kroz dodjelu vatrogasnog vozila od strane KUCZ, koje je bilo na popravci. Dogovorena je nabavka još jednog vozila, konkretno je riječ o Toyoti Hilux, koja bi koristila kao višenamjensko vozilo u slučaju prirodnih i drugih nesreća”, rekao je Zdravko Barić, pomoćnik načelnika u Službi za civilnu zaštitu.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić naglasio je da je Općina prva linija odbrane prilikom nastanka bilo kakvih prirodnih ili drugih nesreća i dodao: “Koristim priliku da se zahvalim načelniku Općine Ilijaš na pozivu kako bismo nastavili i proširili već dobru saradnju. Izdefinisali smo način na koji ćemo realizovati pomenute inicijative. Općina će uputiti inicijativu prema Kantonaloj upravi Civilne zaštite, potom ćemo je mi analizirati i procijeniti koliko je sredstava neophodno i svakako ćemo prihvatiti ove zahtjeve i nastavak saradnje, jer nam je to zajednički interes.”

U ovoj godini Općina Ilijaš i Kantonalna uprava civilne zaštite realizovali su nekoliko zajedničkih projekata. Počevši od uređenja buičnih potoka, opremanja Operativnog centra civilne zaštite, izgradnje antenskog stuba i sanacije klizišta Alića gaj (III faza). Obje institucije se nadaju uspješnoj budućoj saradnji kao i svih prethodnih godina.

Prethodni članakFILM “PRAZNIK PRAZNINE” POGLEDAJTE U KINU ILIJAŠ
Naredni članakU Ilijašu održana promocija knjige „Okušaj se u dobroti“