BIHVIJESTI

“Sarajevogas”, “Toplane” i “Bags energotehnika” potvrdili spremnost za predstojeću grijnu sezonu

Kantonalna javna komunalna preduzeća “Sarajevogas” i “Toplane – Sarajevo”, kao i Društvo za proizvodnju i distribuciju energetskih medija “Bags energotehnika” d.d. Vogošća izvršili su  neophodne pripreme za predstojeću grijnu sezonu 2020/2021. godina.

U informaciji o pripremljenosti sistema toplifikacije ovih preduzeća i pomenutog društva, koja je  dostavljena Vladi KS, navedeno je između ostalog kako je preduzeće “Sarajevogas” dovelo gasni sistem u punu pogonsku i tehnološku spremnost.

Uspješno su realizovane aktivnosti na pripremi gasnih mreža i priključaka, kao i na održavanju postrojenja na gasnom sistemu koji će mu obezbijediti ispravan siguran i funkcionalan rad, te i one neophodne za kontrolu unutrašnjih gasnih instalacija.

“Poslovne aktivnosti priprema za sezonu grijanja podrazumijevaju tekuće i investiciono održavanje 1.391,32 kilometara distributivne gasne mreže, tri glavne mjerno – regulacione stanice, 1.113 rejonskih regulacionih stanica, 261 prijemno regulacionih stanica, 787 mjernih/mjerno – regulacionih linija kao i 84.950 mjerno – regulacionih setova”, navedeno je u informaciji.

KJKP “Toplane – Sarajevo” poduzelo je niz aktivnosti na redovnom i preventivnom održavanju toplifikacionih sistema. Postrojenja za proizvodnju, transformaciju i distribuciju toplotne energije su u potpunosti spremna za normalnu funkciju, informisali su Vladu iz ovog preduzeća.

Izvršen je kompletan remont postrojenja i instalacija i to kotlovskih postrojenja, toplotne podstanice, distributivne mreže sa pripadajućim šahtovima i mjerila utroška toplotne energije.

Sezona grijanja počinje nakon što se u prethodna dva uzastopna dana utvrdi srednja dnevna temperatura spoljnjeg vazduha od 12 stepeni celzijusovih ili niža, a prema podacima nadležne meteorološke službe i to najkasnije 15. oktobra, a završava se nakon što se u prethodna dva uzastopna dana utvrdi srednja dnevna temperatura spoljnjeg vazduha viša od 12 stepeni celzijusovih, a prema podacima nadležne meteorološke službe najranije 15. aprila naredne godine.

“Bags energotehnika”, kao operator za područje Vogošće, toplotnom energijom snabdijeva potrošače u urbanom dijelu ove općine i privredne subjekte u staroj industrijskoj zoni “Pretis”.

U okviru obezbjeđenja svih tehničko – tehnoloških pretpostavki pogonske spremnosti za uspješnu proizvodnju i distribuciju toplotne energije, izvršeni su svi radovi na rekonstrukciji kotlova, u objektima podstanica, izvršeno je hemijsko čišćenje izmjenjivača, automatizacija opreme i servisiranja kalorimetara.

Povezane objave

Back to top button