Ustudiju Radio Ilijaša gostovali su Šerif ef. Ćatić, glavni imam džemata Ilijaš i Abdurahman Tabaković, najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini, balkanski prvak, koji je nedavno osvojio treće mjesto na državnom takmičenju iz hifza. Šerif ef. Ćatić podsjetio je na bitnost datuma hidžretske godine, te podsjetio na vrijednosti i poruke koji ovaj datum nosi sa sobom. u našem gradu večeras će također biti upriličene aktivnosti povodom nove 1439. hidžretske godine.

”Program svečanosti obilježavanja nove hidžretske godine radimo u koordinaciji sa Mrežom mladih, a brojni su gosti koje očekujemo večeras. Pored hora ”Preporod”, predavanje će održati Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Sarajevo. Hidžra predstavlja seobu naroda iz Mekke u Medinu, te tada počinje jedna nova era za muslimane, te se od tada bilježi hidžretska godina. Predstavlja također dar od Boga, i ne znači samo seobu, već ono što nosimo u sebi gdje god da krenemo, naš iman, našu vjeru”, istakao je Šerif ef. Ćatić.

Efendija posebno naglašava jednu novu generaciju djece i omladine našeg grada, te ističe kako je posebno zadovoljan odgojem i samosvjesnosti današnjih mladih ljudi. Ove godine u ilijaški mekteb upisano je 240 djece polaznika, zbog čega je, kako kaže, posebno sretan. Jedan od polaznika mekteba u Ilijašu bio je i Abdurahman Tabaković, koji je sa samo devet godina postao najmlađi hafiz u Bosni i  Hercegovini. Na nedavno održanom državnom takmičenju iz hifza osvojio je treće mjesto. Ovaj skromni dječak ističe kako je zadovoljan postignutim ali i kako će nastaviti svoj životni put u duhu islama.

”U veoma jakoj konkurenciji osvojio sam treće mjesto, ovdje su došli hafizi iz cijele Bosne i Hercegovine i moram da kažem da sam zadovoljan svojim uspjehom. Poslije osnovne škole, planiram upisati Medresu, te nakon toga i Fakultet islamskih nauka”, kazao je Abdurahman.

Džemat u Ilijašu i ove godine ralizovat će mnoge projekte. Mejrima Valjevac i ove godine vodit će programe za žene, tu je i škola hifza koju vodi hafiz Maid ef. Ibrahimović. Prošle godine bila je upriličena i škola sufare za odrasle, a efendija Šerif ističe kako se nada da će ta praksa biti nastavljena i ove godine. Šerif ef. Ćatić je na kraju istakao da su djeca i mladi naša najveća vrijednost, te poručio svim roditeljima da šalju svoju djecu u mekteb rekavši kako su džamije najsigurnije kuće na svijetu. Sve slušaoce Radija Ilijaš hafiz Abdurahman Tabaković počastio je učenjem ašareta.

 

Share.

Comments are closed.