Širom Bosne i Hercegovine obilježen Dan državnosti

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je u gradovima širom zemlje. Osim u glavnom gradu, Sarajevu, ovaj dan obilježen je i u Mostaru, Tuzli, Jajcu, Srebrenici…

Dan državnosti BiH u Mostaru: Samo zajedno, onako kako je rekao ZAVNOBIH

Dan državnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen i u Mostaru, gdje su brojne delegacije položile vijence i odali počast stradalim u ovom gradu.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić poručio je da iz Mostara šalju pozitivne poruke.

“Samo zajedno, kako je rekao ZAVNOBIH, jer ovo je država i Muslimana – danas Bošnjaka, i Srba, i Hrvata, na nekoga pojedinačno”, rekao je Marić.

I u Tuzli obilježen 25. novembar – BiH je neuništiva

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, brojni građani Tuzle te predstavnici kantonalne vlasti na Slanoj banji obilježili su Dan Državnosti Bosne i Hercegovine.

Okupljeni su poručili da je istorija pokazala da je BiH neuništiva, te da će nadrasti sve one koji je negiraju.

“Samo zajedničkim snagama možemo ostati na onim tekovinama koje su vijećnici ZAVNOBIH-a ovog dana ‘43. godine ostavili u svojoj dekleraciji koju bi sada svaki dobronamjeran čovjek potpisao”, naglasio je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujević.

Svečano i u Jajcu – gradu u kojem je potvrđena državnost BiH

U Jajcu je upriličena svečana akademija povodom Dana državnosti BiH, kojoj je, između ostalih, prisustvovao i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

“Mi smo ovdje zbog 25. novembra – Dana državnosti BiH, zbog zasjedanja ZAVNOBIH-a koje je održano u Mrkonjić Gradu, a četiri dana nakon toga je ovdje, na zasjedanju AVNOJ-a, potvrđeno”, rekao je Novalić, te je svim građanima BiH čestitao 25. novembar – Dan državnosti BiH.

Iz Srebrenice poručeno:  Domovina je naša obaveza i zakletva

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Vijence su položili članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković, predstavnici samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz MFS EMMAUS, kao i mnogobrojni građani.

“Svim građanima u Srebrenici, širom Bosne i Hercegovine, kao i u dijaspori, čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Domovina je naša obaveza i zakletva o kojoj moramo brinuti i naš zalog za budućnost. Bosnu i Hercegovinu moramo čuvati zbog onih koji su dali ono najvrijednije, svoje živote, zbog onih koji danas žive i bore se da naša zemlja bude ljepša, kao i zbog generacija koje tek dolaze. Obaveza nam je graditi našu domovinu. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina”, poručio je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

Prethodni članakSvjetsko prvenstvo Katar 2022: Iran pobijedio Vels
Naredni članakUčenica OŠ “Stari Ilijaš” Lejla Abaz osvojila treće mjesto u kategoriji Likovnih radova u KS