Širom svijeta oko deset miliona oboljelih od Parkinsonove bolesti

Na svijetu postoji oko deset miliona osoba kojima je dijagnosticirana Parkinsonova bolest, progresivan poremećaj centralnog nervnog sistema, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas se obilježava Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Svjetski dan Parkinsonove bolesti je dan kojim se obilježava rođendan engleskog ljekara Sir Jamesa Parkinsona, po kome je dobila ime Parkinsonova bolest i koju je opisao u svom djelu “An Essay on the Shaking Palsy” 1817. godine.

Od ove bolesti na svijetu je oboljelo oko deset miliona ljudi svih rasa i kultura.

Riječ je o progresivnom degenerativnom stanju, općenito okarakteriziranom drhtanjem, usporenošću pokreta, ukočenošću, te abnormalnostima držanja tijela. U svojem najozbiljnijem obliku, povezana je sa dubokim fizičkim i mentalnim poremećajem.

Također, među simptomima su i depresija, poremećaji u spavanju, konstipacija (zatvor), demencija i drugi.

Parkinsonova bolest učestalija je kod osoba starijih od 50 godina. Pogađa i muškarce i žene, s tim da češće obolijevaju muškarci.

Brojne su teorije koje pokušavaju objasniti uzrok pojave Parkinsonove bolesti. Mnogobrojna istraživanja upućuju na utjecaj okoliša i genetskih faktora na razvoj i nastanak Parkinsonove bolesti, ali do sada nije identificiran nijedan specifičan uzrok.

Simptomi bolesti mogu varirati od osobe do osobe. Kod pojedinih oboljelih, simptomi u početku mogu biti manje izraženi, a zatim postajati sve intenzivniji tokom niza godina.

Standardna terapija liječenja ne postoji. Liječenje Parkinsonove bolesti ne dovodi do zaustavljanja bolesti, već samo do kontroliranja njenih simptoma, a cilj takvog liječenja je simuliranje lučenje dopamina. Važno je rano dijagonosticirati bolest kako bi se osmislio oblik terapije.

Za suzbijanje liječenja koriste se lijekovi, fizikalna terapija, ali i operativni zahvat. Od osobe do osobe zavisi koja će metoda biti primijenjena, a na sam izbor utiču starosna dob, stadij bolesti i simptomi.

Prethodni članakDraškić i drugi: U srijedu nastavak suđenja za ubistva u Lješevu
Naredni članakEU4AGRI – Objavljen novi javni poziv, vrijedan 3,2 miliona KM