Sjećanje na godišnjicu oslobađanja južnih padina Čemerske planine u okviru akcije „Pobjeda 94“

Polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju kod Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, intoniranjem himne i održavanjem Okruglog stola u Biznis centru u Ilijašu obilježena je godišnjica oslobađanja južnih padina Čemerske planine u okviru akcije „Pobjeda 94”.  Organizator je Udruženje demobilisanih boraca Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. općine Ilijaš.

Govornici za Okruglim stolom bili su: Enes Durak, Iljko Barić i Muhidin Nuhanović, te su podsjetili na važnost i težinu zadatka koje je imala 126. Brdska brigada, čija je funkcija najčešće morala biti odbrambena, ali su te 94. godine zabilježili i uspješne ofanzive.

Iljko Barić, starješina u komandi 126. Ilijaške brigade, prisjetio se za Radio Ilijaš novembra 1994. godine.

Tada smo poslije zaustavljanja neprijateljske ofanzive Brgule ’94 poduzeli aktivnosti i pripremili napadni boj na neprijateljske jedinice koje su bile na položajima od rijeke Misoče do Korita i dalje, koje su uzeli u spomenutoj ofanzivi Brgule. Boj je izveden koordinirano, naša brigada, lijevi susjed bila je 210. brigada, a desni susjed 304. Brigade, a u rejonu Crnoriječke visoravni neke sarajevske jedinice su koordinirano izvodile dejstva prema neprijatelju. Taj dan smo oslobodili teritoriju ukupne širine fronta oko 12 kilometara, a u dubinu oko 10 kilometara, te smo se vratili na svoje položaje iz 93. godine. Taj napadni boj za nas je bio uspješan, desio se poslije dugog odbrambenog i defanzivnog djelovanja kada smo imali mnogo veće gubitke. Taj dan izgubili smo dva borca, a sutradan je poginuo borac iz visočke jedinice, iz združenog bataljona OG2. Uglavnom, taj boj je bio za našu brigadu uspješan i poslije njega smo uvijek išli u pobjede, kazao je Barić.

Enes Durak, nekadašnji komandant 126. Brdske brigade kazao je da se moramo sjećati pobjeda, a posebno naših komandanata i boraca kojima dugujemo našu današnju slobodu.

Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca općine Ilijaš Muhidin Nuhanović kazao je da ovaj datum dosad nije uvršten u kalendar značajnih događaja iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata, ali se nada da će sjećanje na hrabrost naših boraca 9. novembra 1994. godine postati tradicija.

Koliko sam ponosan na ono što smo uradili u novembru 1994. godine, toliko sam i tužan što mnogi moji saborci više nisu među živima. Nakon rata, borba za preživljavanjem učinila je da se mi borci rijetko viđamo zato sam sretan što su mnogi ipak ovdje i zahvalan sam svima koji su došli usprkos cjelodnevnoj kiši. Pozivam sve borce da dođu na ovakve događaje, da se družimo, evociramo uspomene, sjetimo se poginulih u ratu, ali i brojnih naših saboraca koji su umrli poslije rata. Nadam se da će sljedećih godina posjeta ovom događaju biti masovna, rekao je Nuhanović.  

Cvijeće na spomen-obilježje položili su: Koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš, Udruženje demobilisanih boraca općine Ilijaš, Koordinacija boračkih udruženja općine Breza, UABNOR Ilijaš, te predstavnici političkih stranaka OO SDA Ilijaš, OO Narod i Pravda Ilijaš i OO Demokratske fronte Ilijaš. Događaju su prisustvovali brojni članovi 126. Ilijaške brdske brigade, koji su evocirali uspomene na dane novembra 1994. godine.

 

Prethodni članakBH novinari pozivaju na hitnu zaštititu novinara i medijskih radnika u Pojasu Gaze
Naredni članakMUP KS o saobraćajnoj nesreći u Lješevu