ILIJAŠ

SŠC “Nedžad Ibrišimović” jedan od četiri konzorcijuma iz BiH koji će biti finansiran u okviru projekta Regionalni challenge fond

Jučer je u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana ceremonija dodjele Pisma o namjeri za finansiranje četiri konzorcijuma iz Bosne i Hercegovine: Veterinarski fakultet sa svojim partnerskim kompanijama iz Sarajeva, SŠC „Nedžad Ibrišimović“ sa partnerskim kompanijama, te škole iz Bijeljine i Gradiške. Ukupna vrijednost koju je Regionalni challenge fond jučer dodijelio je oko 1,5 miliona eura, od čega je SŠC „Nedžad Ibrišimović“  dobio otprilike jednu trećinu.

SŠC „Nedžad Ibrišimović“ formirao je konzorcijum sa četiri kompanije: AMA Adriatic, Lišćevica promet, Cloud IT i Mikroteh d.d. Konzorcijum  su predstavljali direktor škole Amir Džafo, te direktori partnerskih preduzeća: Emir Balta (Lišćevica promet) i Admir Kulić (Cloud IT ).

Nakon ceremonije na kojoj su pobjedničkim konzorcijumima uručena Pisma namjere o finansiranju projekata održan je i radni sastanak Regionalnog Challenge fond-a sa predstavnicima konzorcijuma na kojem su dogovorene daljnje aktivnosti u implementaciji projekta.

Direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo kazao je da je na ovom projektu sa koleginicom Lejlom Selimović radio više od godinu dana.

„Naš konzorcijum čine: SŠC „Nedžad Ibrišimović“ kao nosilac projekta, te kompanije AMA Adriatic, Lišćevica promet, Cloud IT i Microteh d.d. Javni poziv je objavljen u februaru prošle godine, i mi smo tada  uz podršku općinskog načalnika organizovali sastanak sa lokalnim kompanijama koje su pokazale interes za učešće u programu. Nakon tog sastanka formirali smo konzorcijum i pristupili pisanju izajve o zainteresovanosti. Od 205 aplikacija iz šest zemalja zapadnog Balkana naša škola je prošla u drugi krug, odnosno među 66 zemalja zapadnog Balkana. Nakon toga smo aplicirali sa kompletnim projektom, te smo u oktobru obaviješteni da smo jedan od konzorcijuma koji će biti finansiran“, kazao je Džafo.

Projektom se  predviđa skoro potpuna rekonstrukcija učeničkih radionica u krugu Željezare, nabavka najmodernijih mašina i  drugih pratećih uređaja, kao i edukacije mentora, osoblja škole, te studijske posjete kompanijama u BiH.

„Naš projekat predviđa totalnu rekonstrukciju učeničkih radionica u krugu Željezare. Po završetku građevinskih radova slijedi nabavka opreme, profesionalne CNC mašine, mašina za lasersko rezanje željeza, kao i drugi prateći uređaji. Dakle, uvodimo tehnologiju koja se nalazi u modernijim kompanijama da bi učenici nakon što provedu godinu dana u našim radionicama radili na modernoj tehnologiji, te kada odu u preduzeće nastave raditi na istoj ili sličnoj tehnologiji“, rekao je Džafo.

Osim toga, projektom je predviđena obuka iz IT sektora, koja će učenicima informatičke gimnazije pružiti osnovno znanje iz oblasti IT sektora.

„Inovacija u ovom projetu jeste da uvodimo model učenja kroz rad sa dvije informatičke kompanije gdje će naši učenici informatičke gimnazije  jedan dio nastavnog procesa obavljati u kompanijama, a mi ćemo u našoj školi uraditi jedan info-lab koji će simulirati njihov proizvodni proces – proces skeniranja i arhiviranja. Ovo smo uradili iz razloga jer dobar dio učenika koji završe gimnaziju, ne završe fakultet, te smo im odlučili pružiti bazičnu obuku iz IT sektora, a usput će se kompanije upoznati sa učenicima, te kada se ukaže prilika za novo radno mjeste prvo ponuditi te učenike koji su se pokazali u njihovim proizvodnim pogonima“, kazao je Džafo.

 

Regionalni challenge fond (RCF) je finansijski mehanizam osmišljen da poboljša zapošljivost, naročito mladih. Ovaj projekat finansira Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) preko Njemačke razvojne banke (KfW). Glavni partner u implementaciji projekta je Komorski investicioni forum zapadnog Balkana 6. Ukupna vrijednost projekta koja će biti dodijeljena SŠC “Nedžad Ibrišimović” je 1.113.478,62 KM, od čeka će od Regionalnog challenge fonda direktno biti uloženo 927.595,00 KM, a ostatak će biti doprinos konzorcijuma i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS kroz redovne aktivnosti.

 

Povezane objave

Back to top button