Starinsko jelo naših nana: Napravite kadun butiće za iftar
Kažu da su kadin butići jelo porijeklom iz Pakistana, ali naše nane su ovo pripremale – pa su sigurno prenijele i na naše generacije. Od ovog jela će zamirisati cijela kuća, jednostavno se priprema, ali će vam trebati malo više vremena – pa računajte i na to.
Sastajci:
750 g mljevenog mesa, teletine ili junetine
100 g riže
Jedna glavica crvenog luka
Začini: so, biber, muškantni oraščić, peršun
Ulje za prženje
3 jajeta
3 kašike brašna za pohovanje
Priprema:
Na luku ispržite dvije trećine mesa, a jednu trećinu ostavite sirovu.
Kada se meso ohladi umiješajte kuhanu rižu, začine i jedno jaje.
Masu izjednačite i formirajte butiće.
Dovoljno je onoliko mase koliko stane na dlan. Oblikovane butiće umočite u smjesu umućenih jaja, brašna i soli pa ih pržite u vrelom ulju po 4 do 5 minuta sa obje strane.