VIJESTI

Starinsko jelo naših nana: Napravite kadun butiće za iftar

Kažu da su kadin butići jelo porijeklom iz Pakistana, ali naše nane su ovo pripremale – pa su sigurno prenijele i na naše generacije. Od ovog jela će zamirisati cijela kuća, jednostavno se priprema, ali će vam trebati malo više vremena – pa računajte i na to.

Sastajci:

750 g mljevenog mesa, teletine ili junetine

100 g riže

Jedna glavica crvenog luka

Začini: so, biber, muškantni oraščić, peršun

Ulje za prženje

3 jajeta

3 kašike brašna za pohovanje

Priprema:

Na luku ispržite dvije trećine mesa, a jednu trećinu ostavite sirovu.

Kada se meso ohladi umiješajte kuhanu rižu, začine i jedno jaje.

Masu izjednačite i formirajte butiće.

Dovoljno je onoliko mase koliko stane na dlan. Oblikovane butiće umočite u smjesu umućenih jaja, brašna i soli pa ih pržite u vrelom ulju po 4 do 5 minuta sa obje strane.

Povezane objave

Back to top button