ILIJAŠ

Svečano otvoreno Reciklažno dvorište u Ilijašu

Općina Ilijaš je još 2017. godine uradila idejni i Glavni projekat reciklažnog dvorišta u Ilijašu, na osnovu kojeg su pribavljene sve neophodne dozvole i saglasnosti, a svečano otvorenje upriličeno je danas u sklopu programa obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovoj svečanosti su prisustvovali: općinski načelnik Akif Fazlić, direktorica KJKP RAD Vera Arnautović, rukovodilac KJKP Rad-RJ Ilijaš Alan Šerak, zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, pomoćnici načelnika i brojni prijatelji i gosti.

Reciklažno dvorište se prostire na površini od 1.567,86 metara kvadratnih , a sastoji se od: Sortirnice sa privremenim skladištem – ručno sortiranje, platoa za smještaj kontejnera za odlaganje opasnog otpada, platoa za smještaj kontejnera za odlaganje komunalnog otpada, platoa za smještaj kontejnera za odlaganje kabastog, građevinskog i metalnog otpada, kolska vaga, portirnica i manipulativna površina.

O realizaciji ovog projekta govorili su općinski načelnik Fazlić i uime KJKP RAD Alan Šerak – rukovodilac Radne jedinice Ilijaš.

U svom obraćanju općinski načelnik Akif Fazlić zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji ovog značajnog projekta.

„Zadovoljstvo je da na ovaj način možemo obilježiti Dan općine Ilijaš i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dakle, kroz realizaciju značajnih projekata, a Reciklažno dvoriše jedan je od njih za koji je investirano preko 800 hiljada KM. Koristim priliku da se zahvalim svima onima koji su pomogli u realizaciji projekata, prije svega mislim na Vladu KS, odnosno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Federalni fond za zaštitu okoliša. Realizacijom ovog projekta pravimo veliki iskorak u našem opredjeljenju i općina smo sa 0 (nula) otpada. Želim čestitati KJPK RAD koje će koristiti ovaj objekat. Ovaj prostor će dati novi imidž našoj lokalnoj zajednici. Puštanjem u rad Reciklažnog dvorišta, mi ćemo zajedno s ljudima koji se bave ovom oblasti – a to je prije svega kantonalno i naravno naše općinsko preduzeće – i dalje razvijati sisteme i unapređivati sve ekološke i projekte koji su bitni za našu lokalnu zajednici”, kazao je načelnik Fazlić.

Projekat su zajednički finansirali: Ministarstvo komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Vlada FBiH, Fond za zaštitu okoliša i Općina Ilijaš, a Općina Ilijaš je obezbijedila i svu projektnu dokumentaciju, pribavila neophodne dozvole i saglasnosti kao i obezbijedila svu prateću infrastrukturu.

Alan Šerak, rukovodilac RJ Ilijaš naglasio je važnost postojanja reciklažnog dvorišta u jednoj općini.

Riječ je o prvom reciklažnom dvorištu koje je izgradila jedna lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo. Posebna mi je čast i kao građaninu općine Ilijaš da smo to uspjeli izgraditi. Ovo je zvanično treće reciklažno dvorište koje egzistira u KS. Konačno su se stekli uslovi da svečano otvorimo i reciklažno dvorište u Ilijašu i da ga na neki način simbolično poklonimo za Dan općine Ilijaš”, kazao je Šerak.

Zbog svoje složenosti, projekat se realizovao u lll faze.

“Nakon prve faze, prostorno planskog planiranja i izgradnje idejnog rješenja, druga faza se odnosila na izgradnju građevinskog dijela samog objekta i treća faza nabavka opreme i stavljanje istog u funkciju. Ovom prilikom želim da pohvalim našu lokalnu zajednicu na čelu s gospodinom Akifom Fazlićem, kao i prvobitnog resornog ministra Damira Filipovića koji je izdvojio značajna sredstva, a kasnije  i njegovog nasljednika ministra Envera Hadžiahmetovića”, dodao je Šerak dodavši da se nada da će građani koristiti reciklažno dvorište.

Zahvalnice  su, ovom prilikom,  dodijeljene bivšem i aktuelnom ministru komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damiru Filipoviću i Enveru Hadžiahmetoviću za doprinos i realizaciju Projekta Reciklažnog dvorišta.

Učenici OŠ „Hašim Spahić“ izveli su recital „Reciklaža“.

 

Povezane objave

Back to top button