SVIJET

Svjetski dan arapskog jezika

Svake godine 18. decembra širom svijeta održavaju se razne manifestacije u povodu Međunarodnog dana arapskog jezika. Riječ je o danu kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1973. godine odlučila uvrstiti arapski jezik kao svoj šesti službeni jezik, a UNESCO ga je proglasio Međunarodnim danom arapskoga jezika.
Tim povodom organizacije i fakulteti koji se bave arapskim jezikom održavaju simpozije i svečane događaje na kojima se podsjećaju na važnost arapskoga jezika i njegovog statusa u prošlosti i sadašnjosti.

Jezik je to koji spada u jedan od najstarijih i najbogatijih jezika, čija se povijest proteže kroz više od osamnaest stoljeća, a riječi premašuju brojku od dvanaest miliona.
Arapski jezik danas govori više od 430 miliona ljudi. Pored činjenice da je on jezik Kur’ana i ibadeta/bogoslužja za više od milijardu i sedamsto hiljada miliona muslimana u svijetu, on je i jezik koji su usvojile brojne kršćanske crkve na istoku, a njime je ispisan i vrlo važan dio jevrejske kulturne i religijske baštine.
Sve je važniji u političkom i ekonomskom smislu te se sve češće uči kao strani jezik.

Povezane objave

Back to top button