BIHSVIJETVIJESTI

Svjetski dan izbjeglica 20. juni

Svjetski dan izbjeglica je međunarodni događaj koji svake godine, 20. juna, organiziraju Ujedinjene nacije. I u Bosni i Hercegovini će se danas obilježiti Svjetski dan izbjeglica, a centralni događaj će biti prijem u Parlamentarnoj skupštini BiH, u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u BiH.

Na taj se dan skreće pozornost na izazove s kojima se izbjeglice diljem svijeta suočavaju te se odaje priznanje postignućima ljudi s tim statusom.

Dan je prvi put obilježen 20. juna 2001. godine kao dio obilježavanja 50. godišnjice  Konvencije iz 1951. godine o pravnom položaju izbjeglica.

Svjetski dan izbjeglica se također slavi kroz Svjetsku sedmicu izbjeglica, a namijenjen je pružanju važne prilike tražiteljima azila i izbjeglicama da budu viđeni, saslušani i cijenjeni od zajednice u kojoj žive.

Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI) danas će u Sarajevu obilježiti 32 godine uspješnog rada i posvećenosti unapređenju života povratnika i raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini.

– Od svog osnivanja 1992. godine, kada smo počeli kao Savez izbjeglica i raseljenih lica BiH, razvili smo se u ključnu organizaciju koja promoviše održivi povratak i integraciju – navode iz te unije.

U sklopu obilježavanja godišnjice i Svjetskog dana izbjeglica, Unija  organizuje u Sarajevu konferenciju o temi “Ekonomske (ne)prilike povratnika i raseljenih osoba – zakočeni na putu od Dejtona do EU”, na kojoj će biti istraženi izazovi i mogućnosti za unapređenje ekonomskog položaja povratnika, kao i načine jačanja socijalne kohezije u našoj zajednici. Učesnici konferencije će razmatrati i strategije za poboljšanje uslova života povratnika i raseljenih osoba, kao doprinos društvenoj i ekonomskoj stabilnosti u BiH.

Svečani pokrovitelj konferencije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Izvor: Fena

Povezane objave

Back to top button