Svjetski dan Roma

Prvi Svjetski kongres Roma održan je od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu.

Bio je to jedan od najvažnijih događaja u historiji Roma.  Tim povodom, svakog 8. aprila obilježava se Svjetski dan Roma.

Iako je  u proteklih nekoliko godina napravljen određeni napredak u cilju poboljšanja položaja romske populacije, romska zajednica u BiH se i dalje suočava sa brojnim preprekama u pristupu svojim pravima i trajnim rješenjima što je posljedica dugogodišnje marginalizovanosti i isključenosti iz društvenog života.

To su potvrdili ombudsmeni u BiH  povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana Roma,

Ombudsmeni zaključuju da je neophodno i dalje, aktivno i sistemski djelovati u cilju poboljšanja položaja Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i svih oblika uključenosti u društvene, socijalne, kulturne i političke tokove života.

Prije svega,  smatraju da nadležne institucije moraju osigurati da svaka osoba romske nacionalne manjine ima identifikacijska dokumenta što je preduslov za ostvarivanje svih drugih prava.

Organi vlasti na svim nivoima, prema ocjeni ombudsmena, trebaju promovisati saradnju između opštinskih institucija, centara za socijalni rad, romskih udruženja i škola u cilju širenja informacije o važnosti obrazovanja.

U pogledu zapošljavanja ističu da je nužno da državni, entitetski i kantonalni organi iz oblasti zapošljavanja izvrše sveobuhvatnu analizu dosadašnjih programa zapošljavanja te pristupe kreiranju novih programa za zapošljavanje Roma.

– Od izuzetne važnosti je i samoorganizovanje Roma, njihov rad u lokalnim zajednicama i prezentacija pozivnih praksi. Kroz razne oblike udruživanja u mogućnosti su uticati na sliku koja se u javnosti, neopravdano, u negativnom kontekstu veže za Rome – kazali su u saopćenju ombudsmeni BiH Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur.

Uputili su iskrene čestitke pripadnicima romske nacionalne manjine u BiH povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma uz najbolje želje te nadu da će i u budućnosti nastaviti zajedničku borbu za bolji položaj Roma u Bosni i Hercegovini.

 

Prethodni članakNajava tradicionalnog Vaskršnjeg koncerta u Ilijašu
Naredni članakJoš jedan poraz za NK Jedinstvo