Tradicionalni mevlud i dova u Rakovoj Nozi

U kontrolisanim uslovima i uz poštivanje epidemioloških mjera, uz prisustvo oko 50 vjernika, održana je tradicionalna dova i mevlud u džamiji u Rakovoj Nozi u organizaciji MIZ Kaljina-Sokolac i džemata Rakova Noga.

Iako je glavni sadržaj ove godine bio vjerski program, ipak da tradicija ne bi bila potpuno prekinuta, upriličen je i zabavni sadržaj-bacanje kamena s ramena.

Izet Memić(70 ljeta) vs Bakir Gljiva  okušali su se u ovoj igri.

Podsjetimo, džamija u Rakovoj Nozi je petnaesta obnovljena džamija na području općine Ilijaš. Tarihi na nišanima govore da je džamija sagrađena ili krajem šesnaestog ili početkom 17. stoljeća i zaštićeni je historijski kulturni spomenik BiH. Džematu Rakova Noga pripadala su sela : Banja Lučica, Bjelasolići, Dragoradi, Četojevići, Imamovići, Lipnik, Podlipnik, Rakova Noga, Sirovine, Šići, Spahin han, Vuknići i druga. Jedan od prvih poznatijih imama bio je hafiz Terović, a njegova majka Džemila bila je vlasnica zemljišta i ukopana u haremu džamije prije 300 godina. Džamija je gorjela dva puta i prvi put je obnavljana 1874.godine, a drugi put su je zapalili pripadnici Vojske RS-a 1992. godine, a obnova počinje 2007. godine.

Prethodni članakNovi poraz za NK Ilijaš
Naredni članakObilježavanje Zlatnog septembra, mjeseca podizanja svijesti o dječijem raku