U Biznis centru Ilijaš u petak izložba “Znakovi Bosne”

U okviru manifestacije „Ilijaški dani 2022“ u petak  u Biznis centru Ilijaš sa početkom u 19:30 bit će otvorena izložba “Znakovi Bosne” dizajnerice umjetničke keramike Halide Emrić i umjetnika i slikara Seada Emrića. U izložbi će biti predstavljeni brojni motivi iz bogate bosanskohercegovačke kulturne baštine od srednjeg vijeka do danas.

Halida Emrić (Bihać, 1965) dizajnerica je umjetničke keramike, članica Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Izlagala je na preko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Sarajevo, Bihać, Tuzla, Ljubuški, Zvornik, Vitez, Cazin, Ključ, Beč, Istanbul, Klagenfurt, Ljubljana, Kastav, Buzet, Bosanska Krupa, Jajce, Travnik, Banja Luka, Tabriz, Piran, Ajdovščina, Kopar… Tri puta dobila je najveću nagradu za umjetnost u zemlji Collegium artisticum te nagradu publike na međunarodnoj izložbi minijature u Tuzli. Godine 2006. osnovala je umjetnički studij za izradu umjetničke keramike. Dobitnica je nagrade Akademije ženskog poduzetništva Bihać. U mediju keramike kao primjenjene umjetnosti izradila je protokolarne darove za većinu općina i gradova u Bosni i Hercegovini. Dizajnirala je i izradila protokolarne darove za brojna privredna društva i društvene organizacije. Saradnica je brojnih galerija i muzeja: Historijski muzej BiH Sarajevo, Zavičajni muzej Travnik, Galerija “Plus” Banja Luka, Galerija ULUPUBiH Sarajevo, Galerija “Mandžić” Tuzla.

Sead Emrić (Bihać, 1965) slikar je i grafičar, član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) od 1997. godine. Bavi se slikarstvom, grafikom, crtežom i heraldikom. Autor je brojnih slikarskih i grafičkih ciklusa. Dosad je priredio 97 samostalnih izložbi u domovini i svijetu. Učesnik je brojnih umjetničkih simpozija. Svoja djela predstavio je na preko 150 kolektivnih izložbi. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada za svoju umjetnost.

Svi zainteresovani građani izložbu mogu posjetiti do 10.jula 2022.

Dobro došli!

Prethodni članakU petak izložba “Spomenici kulturno-historijskog naslijeđa općine Ilijaš – nišani nahije Dubrovnik”
Naredni članakPjevač Al Dino 01. jula održat će koncert na Trgu Alije Izetbegovića Ilijaš