ILIJAŠ

U Ilijašu prof. dr. Nezir Halilović održao tribinu “Uloga vjernika u jačanju i opstanku države-Dova za domovinu”

Povodom mubarek noći Lejletul berat, kao i povodom Dana nezavisnosti BiH, Džematski odbor  Ilijaš Grad organizovao je u ponedjeljak 06. marta 2023. godine nakon jacije namaza  tribinu “Uloga vjernika u jačanju i opstanku države-Dova za domovinu”, a predavač je bio prof dr. Nezir Halilović.

Kako nam je kazao predsjednik Džematskog odbora Mersudin Ličina  ova aktivnost nastavak je ispunjavanja ciljeva Džematskog odbora, a to je promovisanje znanja i organizirananje predavanja i tribina sa istaknutim islamskim stručnjacima i alimima.

Napravili smo spoj ova dva važna datuma, mubarek noći oprosta i sudbine sa Danom nezavisnosti BiH i željeli smo ukazati na značaj vjernika i njegove uloge u razvoju i opstanku domovine, te je zato ovaj gost i ova tema, kazao je, između ostalog, Ličina.

 

Prof. dr. Halilović o temi tribine za Radio Ilijaš istaknuo je sljedeće:

– Počašćen sam da sam u Ilijašu i da govorim o dvije vrlo važne teme. Tema vjere i vjerničke duše i  tema domovine, države. Vjera je osjećaj, svijest o relacijama, veza ne samo sa Gospodarom, nego  sa svim drugim relacijama u našim životima. Država je, pak, stvar djelovanja i meni je drago da se družimo u jednom aktivnom džematu koji želi da djeluje a ne samo da čini dove. Dova je jedna prelazna tačka između samoevaluacije između onoga što smo dosad uradili i kako smo uradili, jasno artikulisanje želje, te treće i najvažnije- rad i agilno djelovanje. Što više budemo radili i djelovali imat ćemo jaču, bolju  državu i društvo, a samim tim bolji ambijent da ispoljavamo svoje vjerničke osjećaje. Ako ne budemo djelovali u društvu i ostavimo da sve samo teče propast će, jer entropija je najjača sila u prirodi, a samim time je pitanje vremena kada će biti ugroženi naši vjernički osjećaji zbog ukupnog ambijenta koji će tada postati jako negativan.

Džematski odbor Ilijaš Grad nastavit će sa aktivnostima promocije nauke i znanja, organiziranjem predavanja i tribina sa istaknutim alimima, a u toku je i akcija prikupljanja knjiga za planiranu džamijsku biblioteku.

 

Povezane objave

Back to top button