BIHILIJAŠVIJESTI

U mjestu Sokolina obilježena 26. godišnjica od ubistva 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići

Prošlo je 26 godina od kada su u mjestu Sokolina, kod Ilijaša, agresori na BiH, na veoma svirep, podmukao i na zvjerski način ubili 48 nedužnih boraca iz Ahatovića, branitelja svoga naroda i domovine. Na današnji dan 1992. godine, snage agresora  naredile su mještanima Bojnika, Dobroševića, Ahatovića koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, da uđu u autobus koji ih je navodno, trebao odvesti na razmjenu. Ali tada je umjesto na razmjenu, 56 nenaoružanih logoraša odvezeno u Sokolinu, gdje je većina njih na najsvirepiji način ubijena.

Poslije strašnih tortura koje su prošli u logoru Rajlovac gdje su preživjeli što ljudski um ne može ni zamisliti, mnogi od njih nisu ni slutili da će im lažno obećanje dato od strane agresora, da ih vode na razmjenu, biti posljednja vožnja autobusom, biti vožnja u smrt, samo zato što su branili svoje Ahatoviće, svoje porodice, narod i svoju BiH. Taib Delalić, pomoćnik načelika u Služni za boračka pitanja općine Novi Grad kazao je da su zločinci počinili ova strašna zlodjela u nakani da ubiju jedan narod u BiH, da ubiju Bošnjake.

„Mi ćemo uvijek sjećati ovog zločina koji je urađen. Momčilo Krajišnik je odgovarao po komandnoj dužnosti za ovaj zločin. Ali ovdje su ubijali zločinci koji su bili tada u SDS i četničkim paravojnim formacijama. Momčilo je bio njihov vođa, ali ovo su uradile komšije Srbi svojim komšijama Bošnjacima. Ubili su ih na zvjerski način, nenaoružane i bespomoćne. I ponovo će to uraditi ukoliko ne budemo jednistveni i organizovani “, kazao je Delalić.

Po dolasku u Sokolinu pripadnici agresora su naredili zarobljenicima da legnu ispod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama. Iz ovog masakra, od 56 zarobljenih preživjelo ih je osam, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci užasnog zločina počinjenog u Sokolini.

Elvir Jahić, tada je imao 19 godina i jedan je od preživjelih. Danas je 100% invalid. Poslije borbi u Ahatovićima, zarobljen je kao pripadnik Drugog voda terotorijalne odbrane na brdu Ranovača.

„Vezali su nas žicom na Ranovači. Tu sam ranjen prvi put. Naređeno nam je da se uputimo prema lokalitetu Klanac i samoposlugi Bojnik. Skinuli su nas do gole kože i naređeno da legnemo na oštro kamenje. Tu počinju torture, prebijanje puškama, metalnim cijevima, staklenim bocama i čime su stizali da nas tuku. Poslije dva sata dolazi vojni autobus gdje nam je naređeno da se ukrcamo. Trebali su da nas voze u logor u Rajlovac. Na ovom lokalitetu ranjem sam drugi put u kičmu i ostao sam 100% invalid. Nakon što su egzekutori izvršili zločin, otpuzao sam do obližnjeg potoka u želji da se utopim i skratim sebi muke. Nisam uspio. Vratio sam se puzajući u autobus gdje sam proveo noć među mrtvim tijelima. Pronašli su nas mještani sela Ravne, Homar i Vukasovići i spasili nas koje smo preživjeli a poginule borce dostojanstveno ukopali. Od egzekutora koji su ovo počinili niko nije odgovarao“, kazao je Jahić.

Osman Đozo, predsjednik Udruženja RVI Novi Grad i organizator obilježavanja godišnjice kazao je da se borba za pravdu i istinu nastavlja.

„Nažalost, za ovaj zločin niko nije odgovarao. Ali mi ćemo se boriti dok postojimo, jer zločin nikad ne zastarjeva. Nadamo se da će na ovom svijetu pravda ugledati svjetlo dana. Ali sigurno ima jedan sud na kojem će svi odgovarati“, kazao je Đozo.

Autobus u kojem su dovezeni i ubijeni Bošnjaci  još se nalazi na istom mjestu i svjedoči o nezapamćenom zločinu počinjenom nad nedužnima. Na spomen-obilježju u Sokolini, delegacija Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, Općine Ilijaš, boračkih udruženja, stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, veliki broj porodica stradalih, preživjeli borci i logoraši, položili su cvijeće na mjestu masakra i učenjem Fatihe ili na drugi primjeren način odali počast žrtvama.

Obilježavanju godišnjice stradalih Bošnjaka Ahatovića prisustvovali su i učenici OŠ “Mustafa Busuladžić”.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-obilježja Sokolina, brojne delegacije odale su počast i žrtvama ubijenim u masovnoj grobnici u selu Ravne i na brdu Ranovača, gdje je 2. juna 1992. ubijeno 18 boraca Armije RBiH.

 

 

Povezane objave

Back to top button