U narednom periodu očekuje se porast polena trava i korova u zraku

Rezultati praćenja polena alergenih biljaka, putem mjernih stanica (MS) Pofalići i MS Stari Grad, pokazali su da u zraku dominira polen trava i korova, dok je koncentracija polena drvenastih biljaka u opadanju. Ovo je, između ostalog, navedeno u izvještaju koji je Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dostavio Centar za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić”.

“Važno je napomenuti da je tokom mjeseca jula koncentracija polena trava bila veća na području MS Pofalići, dok je na MS Stari Grad konstatovana  veća koncentracija polena korova, nego na MS Pofalići. Od drvenastih biljaka u vazduhu se javlja samo polen lipe, dok polen ostalih drvenastih biljaka nije konstatovan. Visoke temperature, niska vlažnost, odsustvo padavina i strujajnje vjetra su dominantni faktori koji pogoduju širenju polena trava i korova na području Kantona Sarajevo”, navedeno je također.

Iz Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” naglašavaju da polen invazivne i visoko alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) tokom mjeseca jula nije konstatovan na pripremljenim trajnim preparatima.

U narednom periodu se očekuje porast polena trava i korova u zraku. U tom pogledu se osobama koje pate od alergija preporučuje da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine i da svoje slobodno vrijeme provode u okviru šumskih ili visoko planinskih ekosistema.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru.

Izvještaji monitoringa polena na području Kantona Sarajevo se kontinuirano objavljuju na stranici http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/

vlada.ks.gov.ba

Prethodni članakTotalna obustava saobraćaja: U nedjelju polaganje završnog sloja asfalta od Alića rampe do Gnionice
Naredni članakGodišnjica smrti Himze Polovine