U toku posljednje pripreme „Marša mira 2022“ iz Ilijaša: Prijavljeno 60 učesnika

Pripreme za “Marš mira 2022”, koji se održava u sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, teku prema predviđenom planu.

To je za Radio Ilijaš potvrdio koordinator Marša mira Hasib Suljić.

Ove godine Marš mira je u punom kapacitetu nakon ograničenja prethodnih godina zbog pandemije koronavirusa. Prijavljenih imamo 60 učesnika, od toga desetak učesnika uključit će se naknadno zbog obilježavanja Kurban bajrama. U suštini su to učesnici iz prethodnih godina. Tradicionalno okupljanje je u Nezuku, održi se tu historijski čas, izvrši dodatna registracija, daju instrukcije, a cilj je da se dostojanstveno realizira Marš mira.  Učesnici iz Ilijaša, krenut će 08. jula 2022. godine u 04:00 sata sa stanice u Ljubnićima, sa stajanjima u Podlugovima, Ilijašu, Starom Ilijašu, Malešićima i Semizovcu.

Suljić je Put smrti preživio sa 15 godina, tada je posljednji put vidio svog oca. Tek prošle godine smogao je psihičku snagu da ponovo krene tim putem i evocira sjećanja. Kaže da je bilo veoma teško, ali da je podrška učesnika i prijatelja pružila svojevrsnu utjehu.

Preporučuje učesnicima da se pripreme jer se najavljuju velike vrućine, a najvažnije je da imaju vreće za spavanje, lakšu gardarobu, kvalitetnu obuću.

Sastanak učesnika iz Ilijaša bit će održan dan prije polaska u 17 sati ispred škole u Podlugovima kada će biti podijeljene majice, akreditacije i date instrukcije o ponašanju učesnika Marša mira.

Cilj učesnika Marša mira je odati počast svim žrtvama rata i genocida u Srebrenici i okolnim mjestima, kao i poslati poruku važnosti čuvanja sjećanja i pamćenja zločina za koje se nadaju da se nikada i nigdje neće ponoviti ono što se desilo narodu Podrinja, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Prethodni članakManifestacija „Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godine“ održat će se u periodu 07.07.2022 – 11.07.2022.  godine
Naredni članakSportski program Manifestacije „Ilijaški dani“: Odigrane košarkaške utakmice u organizaciji KK „Mladost“