ILIJAŠVIJESTI

Učenici PŠ „Bioča“ posjetili Gradsku biblioteku Ilijaš

Učenici od I – V razreda područne škole „Bioča“ u pratnji učiteljica Ilme Begić i Almine Aljić, upriličili su posjetu Gradskoj biblioteci Ilijaš. Posjeta je upriličena u povodu obilježavanja oktobra kao mjeseca knjige, a s ciljem promivisanja knjige i promicanja svijesti  o važnosti čitanja.  Ilma Begić učiteljica I i III razreda  područne škole „Bioča“ istakla je da je važno zainteresovati i uključiti  najmlađu populaciju u kulturu čitanja  i sticanja znanja putem knjige.

„Područna škola „Bioča“ broji 15 učenika i svi smo došli u posjetu Gradskoj biblioteci. Stalno napominjemo naše učenike da je bitno čitanje i da trebaju pored obavezne literature i dodatno čitati. Na taj način uvježbavaju i čitanje i obogaćuju svoj fond riječi. Koliko je bitno čitati knjigu, važno je i razumjeti ono što pročitamo. Kroz čitanje se obrazujemo a u obrazovanju je spas“, kazala je učiteljica Begić.

Jasmina Masnopita bibliotekarka Gradske biblioteke Ilijaš istakla je važnost ovih posjeta kao motivaciju za pisanom riječju i razvijanje ljubavi prema knjizi koja obogaćuje dječiji rječnik.

„Danas smo imali zaista jedno lijepo druženje sa učenicima iz područne škole Bioča. To su učenici koji nemaju biblioteku u svojoj školi. Cilj je da upoznamo naše učenike da pored školske biblioteke u centralnoj školi imaju dostupnu i Gradsku biblioteku. Pored toga, cilj je i motivacija učenika za pisanom riječju i knjigom.Važno je da dijete od malih nogu spozna da mu je knjiga dostupna i da koristi knjigu u toku svog obrazovanja. Apelujem na roditelje da upućuju djecu u biblioteku i razvijaju ljubav prema knjizi zbog općeg dobra“, istakla je bibliotekarka Masnopita.

U razgledanju knjižnog fonda Gradske biblioteke, učenici su najviše pažnje posvetili policama na kojima se nalaze njihove omiljene knjige.

 

Povezane objave

Back to top button