Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj dan je posebna prilika  da se pokaže kako se rad učitelja i nastavnika cijeni kao iznimno važan za ukupan razvoj društva. Svjetski dan učitelja daje potporu nastavnicima  u njihovom obavljanju odgovorne zadaće i naglašava važnost njihove profesije i obrazovanja čiji su oni nositelji. Obilježava se u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u BiH. Ukoliko su vrijednosti koje učitelji kroz rad sa djecom promovišu i nagrađuju prave ljudske vrijednosti – zajedništvo, tolerancija, timski duh, znanje, sposobnost, djeca će to lahko prepoznati i prirodno usvojiti. Svojim primjerom učitelji postavljaju standarde ponašanja zajednice.

Posjetili smo OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš, i povodom Svjetskog dana učitelja razgovarali sa učiteljicom Samirom Alić, koja već 20 godina radi kao prosvjetni radnik. Ljubav prema ovom poslu naslijedila je iz svoje porodice.

„Ovim poslom počela sam se baviti po završetku učiteljske škole. Ljubav prema ovoj profesiji potiče iz porodice, jer je moj otac bio učitelj. Biti učitelj jeste lijep poziv ali nije nimalo lahak. Djecu učim da od toga da se oslobode straha, da razviju logiku, da se snalaze u realnom svijetu, učim ih moralnim vrijednostima. Sa djecom razgovaram o svemu. Uvijek insistiram na istini, ma kakva ona bila. Drago mi je da roditelji u mom radu prepoznaju pozitivne promjene kod djece, što mi je u konačnici i cilj“, kazala je učiteljica Alić.

Nastavničko profesionalna znanja i vještine su najvažniji faktor za kvalitetu obrazovanja. Od učitelja se očekuje da u kontinuitetu rade na što boljoj edukaciji, kako bi s olakšanjem radili i pratili procese koje savremeno doba zahtjeva. Učiteljica Samira Alić edukovala se u različitim naučnim oblastima, što joj znatno olakšava rad sa učenicima.

„Već 20 godina radim ovaj posao. Prvo sam počela raditi kao učiteljica, zatim kao profesorica hemije, onda kao nastavnik muzičkog vaspitanja. U skorije vrijeme magistrirala sam na hemiji.  Svaki problem jeste rješiv, zavisi od nas kako ga doživimo i pristupimo istom. Mnogo toga se promijenilo u načinu rada, od mog početka do danas. Bitno je da svaka osoba u odgojno-obrazovnom procesu daje od sebe najbolje što može, da edukuje djecu, da na pravi način prenese znanje. Ja volim dijeliti pozitivne misli sa svojim učenicima, da ih bodrim i podržavam kako bi napredovali u svim oblastima. Konstantno radim i na svom obrazovanju, kako bih bila u korak s vremenom i uspješno obavljala zadatke koji su ispred mene“, kazala je Alić.

Profesionalni rad sa djecom, vrlo često donosi i emotivnu povezanost učitelja i djece. Svaki „rastanak“ sa generacijom koju uči od prvog do petog razreda, učiteljica Samira Alić doživljava emotivno ali, kako kaže, raduje se i svakoj novoj generaciji.

„U prošloj generaciji imala sam dijete sa Down sindromom. Pohađala sam razne seminare kako bih bila spremna raditi s njim. Radi se o mom bivšem učeniku Faruku Mešetoviću za kojeg sam se posebno emotivno i vezala. S posebnom ljubavlju prihvatili smo jedno drugo. Susretala sam se sa raznim problemima. Rad s njim je bila „dodatna obaveza“. Pored ostale djece, njemu sam morala posvetiti posebnu pažnju. Nije bilo lahko. Ali uz pomoć njegovih roditelja i samog Faruka koji je želio da uči, i mnogo napredovao, zaista smo se vezali na poseban način. Vrlo emotivno sam doživjela njegov odlazak u stariji razred. I dan danas, kada se sretnemo, zagrlimo se i poljubimo. On je sada u srednjoj školi. Čvrsto vjerujem da će Faruk sve prepreke savladati i uspjeti u svemu što život donosi. Svoje učenike posmatram i na ulici, ne samo u učionici. Moja uloga nije samo biti učitelj u okviru učionice. Uloga učitelja prevazilazi te dimenzije. Vrlo često sam u ulozi njihovih roditelja. Prvačići me ponekad zovu mamom. Napredak tehnologije olakšao je i djeci i nama. Ono što je vrlo bitno jeste probuditi i zadržati naviku čitanja kod djece. Učitelj se uvijek poštovao, poštuje se i sada ali u toj mjeri koliko poštuju roditelji. Najviše me raduje, kada sretnem svoje učenike ili njihove roditelje, pa mi kažu da su doktori, inžinjer, profesori. Radujem se svim njihovim uspjesima“, kazala je Alić.

Učiteljica Samira Alić kazala je da profesija učitelja zahtjeva mnogo truda i rada svakog pojedinca u ovom poslu,  za dugoročnu dobrobit društvene zajednice. Ljubav prema obrazovanju i građenje pozitivnih međuljudskih odnosa ključ su uspjeha.

„Život je dar. Trebamo poklanjati jedni drugima znanje. Vidjeti dobro u svemu, pronaći ljepšu stranu svakodnevnice. Gradimo ljubav prema obrazovanju i međuljudske odnose. Onog trenutka kada djeca sjednu u školske klupe, započinje njihov životni put u obrazovanju. Moja jedina želja je da oni postanu uspješni ljudi u svojim profesijama za koje se opredijele i da budu najbolji u svom poslu“, kazala je Alić.

Za kraj razgovora, učiteljica Alić čestitala je svim kolegama Dan učitelja, a čestikama se pridružuje i kolektiv JU KSC i Radio Ilijaš.

 

Share.

Comments are closed.