Uključimo se u projekat i obezbjedimo prostor za ilijašku omladinu u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“

U programu Radio Ilijaša ovoga jutra gostovali su Mirela Kurtović, koordinatorica projekta UMID – Uči, misli, djeluj Instituta za razvoj mladih Kult i direktor Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo.

Povod gostovanja bio je projekat čija realizacija počinje, a to je adaptacija prostora za mlade u objektu  SŠC „Nedžad Ibrišimović“.

Mirela je za Radio Ilijaš kazala da je dio projekta UMID  i praktična realizacija ideje a to je ovaj put u okviru inicijative Daj mi prostor.

-Projekat se zove Daj mi prostor, u sklopu modula koji smo mi imali u okviru jednogodišnje edukacije u Institutu za razvoj mladih Kult. Imamo dovoljno znanje  nakon pola puta obuke da pišemo projekte i da vodimo cikluse tog projekta . Odlučili smo se da omogućimo prostor u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ jer smo uvidjeli da je to ono što je potrebno učenicima, ali i ostalim mladima u Ilijašu.Inistitut Kult daje određenu finansijsku podršku, ali bez podrške direktora Džafe i škole realizacija projekta ne bi bila moguća, kazala je Mirela.

Ideja za ovaj projekat potekla je nakon inicijative  „A gdje će mladi?“ kojia je realizirana u saradnji  sa Ekonomskom školom „Stana Milanović“ iz Šapca gdje je osnovni cilj bio mapiranje prostora za mlade i lobiranje kod organa lokalne samouprave za dobijanje adekvatnog prostora.

Ta inicijativa nije završena na najbolji način jer nismo uspjeli dobiti prostor i vidjeli smo da imamo neiskorišten prostor u podrumskim prostorijama škole, prostor je očišćen i spreman za adaptaciju. Istina, zahtijevat će obimniju adaptaciju nego što smo na početku pretpostavljali. Ljudi su se uključili u akciju jer su uvidjeli da se radi o istinskoj  potrebi  tog prostora za naše učenike. Neki od njih putuju iz udaljenih mjesta, dođu ranije u školu i dugo čekaju početak nastave ili poslije nastave moraju čekati autobus. Zato su ponekad, ne svojom voljom, prisiljeni čekati u kafićima i neprimjerenim mjestima,  to nije baš ni zdravo, a novi i prostor bio  bi prilagođen njima. Prostor bi bio otvoren i neradnim danima kako bi mladi mogli organizirati radionice i edukaciju, naglašava Džafo.

Brojni privrednici već su iskazali svoju podršku i želju da daju doprinos u realizaciji projekta. Potrebne su osobe koje se bave molersko-farbarskim radovima, električari i stolari kao i materijali za izvođenje tih radova (boja za zidove, mase za izravnjavanje, kablovi, rasvjetna tijela, prekidači, utičnice, podne obloge, vrata i prozori).

-Zahvaljujem se firmi Fazum gradnja i uskoro očekujemo specifikaciju radova i materijala koji se moraju izvesti. Jedan kontigent elektromaterijala smo već obezbjedili zahvaljujući facebook portalu Misoča Ilijaš koji je našao sponzora i materijal se ugrađuje, rade naši uposlenici kojima se ovom prilikom zahvaljujem, jako su vrijedni. Interes su iskazali i firma Ilmex, Ezam, Bilal Enes, naš Sake je obećao podršku  i vjerujem da će se još privrednika uključiti kad saznaju za projekat, nastavlja Džafo dodajući da je prethodno Općina Ilijaš učestvovala u projektu utopljavanja objekta   i obezbjedila 300 hiljada KM za završetak Fiskulturne sale.

Ukoliko bi bila obezbjeđena sva neophodna sredstva, radovi bi mogli biti završeni za 20 dana.  Svaka vrsta pomoći je dobrodošla i nadamo se da ni ovom prilikom neće izostati kako bismo zajedničkim naporima učinili nešto korisno za naše učenike ali i generacije koje dolaze, poručuju iz SŠC „Nedžad Ibrišimović“.

-U saradnji UNDP bit će završena adaptacija toaleta za invalidne osobe, zatim stavljanje pristupne rampe u standarde, promjenu ulaznog portala, tako da će SŠC biti škola bez arhitektonskih barijera.

Upis u školu

U toku je treći dan upisa u prvi razred srednjih škola. Mladi iskazuju veliki interes za upis u ilijašku srednju školu.

Kod nas su već pupunjena mjesta u gimnazijama, pola odjeljenja u Mašinsko -tehničkoj školi, na zanatima je sve puno. Od škole koja se nekada borila da upiše dovoljan broj učenika,  mi smo postali škola koja ispunjava plan upisa i koja će morati odbiti određen broj učenika. U drugom upisnom roku primat će se učenici samo u onim odjeljenjima gdje ima slobodnih mjesta, neće postojati drugi upisni rok za ono što se popunilo u prvom roku. Upis je po sistemu ko ima više bodova, automatski i rang zavisi  isključivo od broja bodova koje učenici donesu iz osnovne škole. Imamo i dva tima za podršku učenicima koji se upisuju putem online platforme, oni su tu svaki dan od devet do 14 sati i pozivamo sve koji imaju neki problem ili žele promjeniti svoj izbor da već sutra dođu u školu kako bi to na vrijeme učinili.

Podsjećamo, Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole zatvara se 22. juna.  Svim budućim srednjoškolcima želimo puno sreće.

Prethodni članakU Ilijašu obilježen Dan ratnih vojnih invalida
Naredni članakAnketno istraživanje predstavnika mjesnih zajednica u okviru projekta “REPLACE”